Zaboravite bosiljak, origano i ruzmarin – najbolji način da “začinite” hranu je muzika. Ali, nije svejedno koja. Eksperimentalni psiholog sa Univerziteta u Oksfordu, profesor Čarls Spens savetuje da slušamo muziku iz predela iz kog potiče hrana. Pa tako, pastu “servirajte” uz kancone, paelju uz zvuke flamenka, a grčku salatu uz sirtaki.
Slušajući sporiju muziku uz obrok, duže ćemo osećati ukus specijaliteta, dok brze melodije doprinose bržem iščezavanju senzacija. Suviše basa čini hranu gorkom zbog pojave koju Spens opisuje kao “transfer senzacija” – ono što osećamo kad čujemo određenu muziku prebacujemo na jelo. Zato je neophodno pravilno upariti. Spens kaže da se zvuk klavira dobro uklapa sa jagodama, borovnicama i kajsijama, a klasična muzika doprinosi da nam vino deluje skuplje nego što jeste.
Za psihologa rezultati nisu iznenađujući jer kako kaže, hranu osećamo čulima, ne ustima. Zbog toga je okruženje u kom jedemo, a u to spada i muzika, veoma važno za kulinarski doživljaj.
Pročitajte još:
Trikovi naših baka, zlata vredni: Za pranje prozora su koristile ovo povrće
U “Knjizi za svaku ženu” koja je 1952. godne izdata u Zagrebu, mogu se pronaći mnogi korisni saveti o održavanju čistoće kuće Mnogo toga smo naučili od naših baka. Oni koji imaju tu sreću da još uvek imaju bake, znaju da njihovi saveti zlata vrede. Tako se, recimo, u “Knjizi za svaku ženu” koja je […]
Opširnije
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.