Ako znate da šardone ide dobro uz ribu, kaberne sovinjon uz crveno meso, a rizling uz piletinu, u manjini ste. Britanska studija pokazala je da skoro polovina Ostrvljana ne zna odakle da počne kad kupuje vino. Još gore im je u restoranu gde, umesto da biraju po ukusu ili vrsti grožđa, jednostavno odlučuju da poruče drugo najjeftinije vino sa menija.
Čak 70% kaže da bi voleli da probaju novu vrstu vina, a opet na licu mesta stalno biraju isto. Petina priznaje da ih zastrašuju ne samo visoke cene, već i preduga lista pića. Svaki četvrti bi voleo da zna više o božanskom piću kako bi mogao da impresionira okruženje, posebno voljenu osobu. Opet, svaki peti ne zna koje vino da izabere kad pravi kućnu zabavu.
Ispitanici su opušteniji i skloniji eksperimentisanju u supermarketu nego u restoranu. Razlog opuštenosti leži u nižim cenama, ljubaznijem osoblju, ali i činjenici da se ne plaše da će pogrešno izgovoriti ime vina. Inače, najčešći izbor Britanaca su proseko i pinot gris.
Pročitajte još:
Kako da napravite najbolje kuvano vino?
Zima, a posebno novogodišnji i božićni praznici, nezamisliv je period bez čuvenog kuvanog vina. Bez obzira na to da li najviše uživate u njegovoj konzumaciji kod kuće, ili volite da ga pijete u svom omiljenom restoranu, neizostavan je deo zimske atmosfere. Svako ko je ikada probao kuvano vino, zna koliko je ono ukusno i pitko. […]
Opširnije
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.