Zašto nikada ne zaboravljamo kako se vozi bicikl?

Zašto nikada ne zaboravimo određene veštine koje smo naučili, kao što je vožnja bicikla?

Većina nas nauči kako da vozi bicikl tokom detinjstva. Ali kako starimo, mnogi od nas prestaju da voze i stavljaju te nekada voljene bicikle u skladište. Godinama kasnije, kada opet sednemo na njih, kao da nikada nismo prestali da vozimo. Dok na primer, neki jezik koji smo učili pre 10 godina, danas ne možemo ničega da se setimo u vezi njega.

Zapravo je odgovor veoma jednostavan, različite vrste sećanja se nalaze u različitim delovima našeg mozga. Dugotrajno pamćenje se deli na dva tipa: proceduralno i deklarativno.

 

Foto: pixabay

Proceduralno pamćenje nam pomaže da naučimo i  zapamtimo veštinu kao što je vožnja auta, bicikla ili sviranje klavira, dok nam deklarativno pamćenje pomaže da zapamtimo činjenice i neke nove informacije, kao što su ima vašeg profesora ili nečiji broj telefona.

Proceradulno pamćenje je vezano za pokrete našeg tela i mišića, i stoga bude “usađeno” u naš mozak jer naše telo pamti pokrete. Deklarativno pamćenje nije vezano za pokrete našeg tela i mišiće i baš zbog toga bude mnogo lakše zaboravljeno i zamenjeno novim informacijama, ali sa vremenom i praksom, sećanje se može vratiti.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: