Zašto ima toliko nadoknade vremena na Svetskom prvenstvu?

Na Svetskom prvenstvu 2022. publika gleda utakmice koje su upravo postale duže – mnogo duže.

Videli smo sudije kako podižu svoje elektronske tablice u Kataru dajući nadoknadu mnogo više od uobičajenih četiri ili pet minuta.

Često se čini da je sedam ili osam minuta produžetka minimum. Već u nekoliko navrata je dodato preko 10 minuta.

To je rezultiralo time da se samo jedna od prvih osam utakmica na turniru završila za manje od 100 minuta.

U stvari, prema statističkom sajtu Opta, pet poluvremena sa najvećim vremenom prekida u jednoj utakmici Svetskog prvenstva, od kada se prati statistika počevši od 1966. godine, su bila u ponedeljak i utorak na Svetskom prvenstvu 2022.

Prilikom pobede Engleske nad Iranom rezultatom 6-2 ukupno trajanje utakmice iznosilo je 117 minuta i 16 sekundi, uz 14 minuta i osam sekundi dodanih na kraju prvog poluvremena i 13 minuta i osam sekundi na kraju drugog.

Četrnaest minuta i 34 sekunde dodato je nerešenom rezultatu 1-1 između reprezentacije Velsa i Sjedinjenih Država, 12 minuta i 49 sekundi je dodato na pobedu Holandije nad Senegalom od 2-0 i 10 minuta i 18 sekundi je dodato na Pobeda Ekvadora nad domaćinom Katarom od 2:0 u prvom meču turnira.

Foto: Printscreen/Youtube/Footbal Meta

Nešto od dodatnog vremena se svodi na duge pauze zbog povreda.

Golman Irana Alireza Beiranvand pretrpeo je težak potres mozga u meču tima protiv Engleske, dok se defanzivac Saudijske Arabije Jaser al-Šahrani povredio udarivši glavom o svog golmana Mohameda al Ovaisa protiv Argentine.

Međutim, nadognada vremena je deo poteza FIFA, upravnog tela ovog sporta, da se bori protiv uočenog gubljenja vremena i da povrati vreme izgubljeno za proslavljanje golova, pregled videa pomoćnog sudije (VAR), izmene…

Pjerluiđi Kolina, poznati bivši sudija i sadašnji predsednik FIFA-inog sudijskog komiteta, objasnio je pre početka turnira da navijači treba da očekuju utakmice duže od 100 minuta, sa dodatnim vremenom od „sedam ili osam minuta“.

„Ovo nije ništa novo“, rekao je Kolina na konferenciji za medije. „(Na poslednjem Svetskom prvenstvu) u Rusiji postalo je sasvim normalno da sudija pokaže tablu sa sedam, osam, devet minuta produžetka na njoj.

„Preporučili smo našim sudijama da budu veoma precizni u izračunavanju vremena koje treba dodati na kraju svakog poluvremena kako bismo nadoknadili vreme izgubljeno zbog specifične vrste incidenta.

 

Foto: Printscreen/Youtube/Weekly Football Buzz

„Ono što želimo da izbegnemo je da imamo meč sa 42, 43, 44, 45 minuta aktivne igre. To nije prihvatljivo.

„Kad god dođe do incidenata poput lečenja povrede, mesta za zamenu, jedanaesterca, crvenog kartona ili proslave pogotka – želim to da podvučem jer je to trenutak radosti za jedan tim, za drugi možda ne – pauza može trajati jedan ili jedan i po minut.

„Zamislite da se u poluvremenu daju dva ili tri gola i lako je izgubiti pet ili šest minuta, a svaki tim mora da dobije nadoknadu na kraju.

Međutim, ove duže utakmice izazvale su mešovitu reakciju bivših igrača i fudbalskih stručnjaka.

 

Foto: Printscreen/Youtube/Sky Sports Premier League

Bivši vezista Engleske i Liverpula Džejmi Karager je na Tviteru napisao: „Uživam u vremenu koje su dodali zvaničnici na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. Previše vremena se gubi u fudbalu!“

Međutim, južnoamerički fudbalski stručnjak Tim Vikeri rekao je da je to „dodavanje dodatnih rundi na kraju bokserskog meča“.

 

Foto: Printscreen/Youtube/FootballTube

„Ne u korist ovih ogromnih zaustavnih vremena“, napisao je Vikeri na Tviteru.

Dodao je: „Igrači već pokrivaju mnogo više terena nego ranije. Nadoknaditi očigledno odugovlačenje, ok. Ali sve ovo je previše.”

Fizioterapeut Met Konopinski je takođe upozorio da bi povećanje količine dodatnog vremena, pored „akutne potražnje u pogledu igara i gustine igara“, moglo dovesti do više povreda igrača.

„Ovo će doprineti umoru, i psihičkom i fizičkom“, rekao je Konopinski, koji je suosnivač Rehab4Performance, za CNN Sport.

„Znamo da postoji povećan rizik od povreda na kraju poluvremena, tako da ako povećamo dužinu vremena u kojem se traži da igraju igrači, onda bi moglo da dođe do povećanja rizika od povreda.

„Sa mentalne strane, timovima je fizički teško da zatvore utakmicu ako se doda dodatnih 10 minuta do kraja utakmice.

„Takođe je izazovniji za timove koji žele da vrate igrače u formu koji se možda vraćaju nakon povrede.

 

Foto: Printscreen/Youtube/Morecambe Football Club

Konopinski je takođe istakao naporan fudbalski kalendar. On je rekao da će 32 tima za Svetsko prvenstvo i njihovo osoblje morati da rade “jače” da poboljšaju oporavak igrača između utakmica.

„Ovo će uključivati intervencije kao što su strategije ishrane, strategije hidratacije, terapijski i tehnološki napredak u smislu upravljanja oporavkom. Primeri bi uključivali meko tkivo, bazene i ledene komore.

Ako zanemarimo brige o povredama, pripremite se za mnogo više minuta na Svetskom prvenstvu do završetka turnira 18. decembra.

Pročitajte još:

 
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: