Zašto astronautima nije dozvoljeno da jedu pasulj?

U fascinantnom svetu astronautske ishrane, postoji jedno neobično pravilo, astronautima nije dozvoljeno da jedu pasulj pre nego što krenu na putovanje u svemir. Razlog za ovo čudno ograničenje leži u visokoj ceni njihove svemirske opreme.

Svemirska odela koja astronauti nose tokom misija koštaju između 15 i 22 miliona dolara po komadu. Ova oprema je posebno dizajnirana da održi astronaute sigurnim u ekstremnim uslovima svemira. Međutim, pasulj, poznat po svojoj sklonosti izazivanja gasova, može predstavljati problem u svemirskom okruženju.

Foto: Envato

Izbacivanje gasova u tesnom prostoru svemirskog odela može uzrokovati oštećenje ili ometanje sistema za filtriranje vazduha unutar odela. Ova moguća komplikacija u radu sistema za podršku životu u svemiru dovodi do odluke da se pasulj izbegava u ishrani astronauta pre misije.

Iako možda deluje kao smešno pravilo, ovo ograničenje je deo pažljivo planirane strategije NASA-e i drugih svemirskih agencija širom sveta. Na taj način, astronauti mogu biti sigurni da će njihova svemirska odela besprekorno obavljati svoju funkciju tokom čitave misije, omogućavajući im da se fokusiraju na važne naučne zadatke i istraživanja u svemiru.

 

Pročitaj još:

 

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.