logo transparend vojvodina uzivo

Za Uskrs u Skorenovac brojne porodice dolaze kući iz inostranstva

KOVIN / SKORENOVAC – U Skorenovcu, naseljenom mestu u opštini Kovin sa većinskim brojem stanovnika mađarske nacionalne manjine, za dane Uskrsa iz inostranstva dođe dosta mlađih meštana koji su se pre nekoliko godina u većem broju preselili u susedne države, kako bi u krugu porodice proslavili ovaj radostan praznik.

Hrišćanski vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju od danas Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

Skorenovac

Crkvena učenja kazuju da je Isus razapet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, dok se u nedelju zorom osetio snažan zemljotres i anđeo Božji je sleteo na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Uskrs (Vaskrs) je pokretan praznik i praznuje se tri dana. Može biti u razmaku od 35 dana, najranije 4. aprila a najkasnije 8. maja po julijanskom kalendaru. Rimokatolička crkva je taj princip napustila 1583.godine i uvela je određene modifikacije u odnosu na princip Nikejskog sabora, što su prihvatile protestantske zajednice.

S obzirom da je Vojvodina multinacionalna sredina i ima mnogo mešovitih brakova, mnoge porodice poštuju običaje obe vere. Tako je i na teritoriji opštine Kovin.

U oba slučaja se farbaju jaja i dočekuje ovaj praznik sa nekim manjim razlikama u običajima. U pravoslavlju su obavezna crvena jaja i prvo kao „čuvarkuća“, a kod katolika toga nema nego se više posvećuje pažnja ukrašavanju jaja, njihovom oslikavanju, pa su to vrlo često mala umetnička dela jer se iscrtavaju posebnim bojama i tehnikama, mada ih farbaju i u lukovini.

 

Običaji na Uskrs

Ujutru na Uskrs se u vodu stavlja žito i svi ukućani se umivaju tom vodom. Sprema se pogača, pa se uz nju u korpu stavlja i šunka, jaja, kobasica i sve ono potrebno za doručak i nosi u crkvu gde se hrana osvešta a potom vraća kući i porodica okuplja na zajedničkom doručku. Običaj je da se toga dana svi gosti koji posete kuću, poprskaju parfemom kako bi mirisali i svemu dalo svečanu notu.

Rodbina se daruje poklonima uz to što veče pred Uskrs deca stavljaju cipele u prozore koje su ujutru pune poklončića, čokoladicama, bombonama…

Naravno, najlepše ofarbana jaja se odvoje za darivanje najmlađih članova porodice i ovaj praznik im se učini još lepšim uz raznorazne slatkiše.

Danas se svakako Uskrs dosta skromnije obeležava u odnosu na neka sećanja iz detinjstva ali uz obaveznu pripremu svečanog ručka i tortu.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.