Za sedam godina Pokrajina izdvojila blizu tri milijarde dinara za 36 projekata u 30 opština

pesah
NOVI SAD – Pokrajinska vlada je od 2016. godine do danas obezbedila 2,9 milijardi za sana­ciju i izgradnju objekata kulturne delatnosti u 30 lokalnih samouprava za 36 projekata.

U realizaciji su učestvovali Uprava za kapitalna ulaganja, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. U poslednje dve godine značajan novac za ovu namenu opredeljen je putem konkursne linije Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Finansiranje kompletne sanacije i opremanja savremenom audio-vizuelnom opremom i mobilijarom Doma kulture u Lovćencu koji nije obnavljan od pedesetih godina prošlog veka, sa 115.864.406, 00 dinara i sanacije i opremanja Doma kulture u Velebitu sa 32.395.232,00 u 2021. godini, preko resornog sekretarijata, bilo je povod za uvođenje nove konkursne linije, koja je otvorena već 2022. godine.

Novim konkursom za koji je Pokrajinska vlada izdvojila 265 miliona dinara budžetom za 2022. godinu podržani su projekti za sanaciju i opremanje objekata kulturne delatnosti u osam opština i gradova, dok je budžet za konkurs u tekućoj 2023. godini uvećan na 500 miliona dinara i ovim nocem podržano je 11 opština i gradova za sanaciju objekata kulture u javnoj svojini.

Podsećamo početkom prošle godine potpisan je ugovor u vezi sa rekonstrukcijom Etnografskog muzeja Rumuna u Torku u opštini Žitište, koju je sa 119 miliona dinara finansirala Pokrajinska vlada.

Nedavno je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u Pozorištu „Dobrica Milutinović” u Sremskoj Mitrovici uručio ugovore za finansiranje i sufinansiranje projekata obnove i opremanja kulturnih ustanova i centara u 11 opština u Vojvodini.

Najviše novca dobile su opštine Titel i Sremska Mitrovica. U Titelu će biti rekonstruisan Dom kulture, dok je Sremska Mitrovica dobila novac za rekonstrukciju Pozorišta “Dobrica Milutinović”.

Obezbeđen je novac i za nastavak radova na rekonstrukciji i dogradnji domova kulture u Srbobranu i Sirigu, kao i Centra za kulturu u Staroj Pazovi. Podržan je i projekat za adaptaciju Slovačkog vojvođanskog pozorišta u Bačkom Petrovcu, kao i za adaptaciju prostora za Amatersko pozorište “Branislav Nušić” u Šidu. Obezbeđen je i novac za radove na tekućem održavanju objekta Narodnog pozorišta “Sterija” u Vršcu, Doma kulture u Vladimirovcu, zatim za investiciono održavanje Doma kulture u Adorjanu, kao i za rekonstrukciju i sanaciju poslovnog prostora za kulturno-umetničku delatnost i zabavu u Opovu.

Predsendik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je uručio ugovore u Sremskoj Mitovici tada je rekao da je pokrenut snažan proces, te da je u prethodnom periodu novac izdvojen između ostalog i za Srpsko narodno pozorište, izgradnju Narodnog pozorišta u Subotici i mnoge druge projekte.

– Verujem da ćemo u budućnosti biti ponosni što smo deo zajedničke politike jer smo obezbedili finansijska sredstva koja nas vode ka realizaciji projekata u oblasti kulture. Toga ne bi bilo da nismo uredili javne finansije i vodili uspešnu politiku zajedno sa predsednikom Republike i Vladom Srbije. Zbog održanja našeg duha, zbog kulturnih stvaralaca i mladih koji treba da ostanu u svojim sredinama, usmerili smo novac i u manje sredine – istakao je Mirović.

Pored konkursne linije,Pokrajinska vlada je preko resornog sekretarijata finansirala radove na sanaciji i opremanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina kao i opremanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Slo­vaka u ukupnom iznosu od 27.670.262,84 dinara.

U periodu od 2021. do 2023. godine Pokrajinska vlada je izdvojila 1.017.812.696,36 dinara za sanaciju i opremanje objekata kulture u 17 opština i gradova.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: