Milan Đurić: Novih 500 radnih mesta u Novom Sadu, dolazi još jedan svetski gigant

Novi Sad je pogodno mesto za investitore, pokazalo se poslednjih desetak godina, kada je u Srpsku Atinu došlo mnoštvo stranih investitora.

Sve to, naravno, moguće je zahvaljujući uslovima koji su stvarani, opremanjem industrijskih zona, ulaganjima koja se sada već višestruko vraćaju. Svaka nova fabrika donosi nova radna mesta i podiže životni standard u gradu, ali i okolnim mestima odakle ljudi dolaze na posao u Novi Sad. Još jednu lepu vest koja stiže u Novi Sad podelio je za „Dnevnik” gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

– Sa velikim nestrpljenjem sam čekao momenat kada ću zvanično moći da sa mojim Novosađanima podelim veliku vest za naš grad. Nakon više meseci pregovora uspeli smo da dobijemo još jednu veliku investiciju koja donosi 500 radnih mesta – fabriku renomirane kineske kompanije Jiangsu Lianbo Precision Technology Co. ltd koja će se prostirati u okviru industrijskog kompleksa na 14.000 kvadratnih metara u industrijskom CT Parku.

mesta
Foto: Ilustracija

Ova kineska kompanija se bavi proizvodnjom metalnih delova za sve vrste motora u auto-industriji, a ono što potvrđuje nivo kvaliteta proizvoda ove fabrike jeste činjenica da su neki od najpoznatijih klijenata „Volkswagen” i „Nidec”.

Foto: Ilustracija

– Ovo je budućnost našeg grada, naše države! Uz pomoć i podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, uspeli smo da se izborimo da još jedan svestski gigant izabere Srbiju i naš Novi Sad, i da ime JIangsu Lianbo Precision Technology uveća ukupnu suštinsku vrednost daljeg razvoja industrujskih zona u našem gradu, sa dominatnim razvojem auto-industrije i fabrika koje posluju u toj privrednoj grani.

Istraživanje tržišta

Predstavnici kineske kompanije razgovarali su u februaru u Novom Sadu s predstavnicima grada. Tada je saopšteno da su nakon istraživanja tržišta na teritoriji Evropske unije, prevashodno u Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji, predstavnici kompanije krenuli su u proces donošenja odluke da dođu u Srbiju i da započnu poslovanje u našoj zemlji, a podršku za to su dobili i od Ambasade Kine u Srbiji.

Foto: Dnevnik.rs

– U poslednjih deset godina Novi Sad doživljava privrednu i ekonomsku ekspanziju. Nakon teškog perioda do 2012. godine, kada su zatvarane fabrike, danas u Novom Sadu posluju najveća svetska imena poput „Continental”, „Bmts”, „Nidec”, „Barry Callebaut”, „Lear”, „Aptiv”. Samo ove fabrike zapošljavaju 8.217 ljudi, do sada investirajući preko 331 milion evra. Plan za dalje investiranje samo ovih fabrika iznosi čak 369 miliona evra – ističe gradonačelnik Novog Sada.

– Od 2012. godine do danas u Novom Sadu je zaposleno 43.765 ljudi, odnosno, po poslednjem preseku, iz marta, imamo ukupno 174.486 zaposlenih. To su sve rezultati naše politike, koja podrazumeva borbu za svako novo radno mesto i nove investicije. Zahvaljujući razvijenoj poslovnoj aktivnosti i privredi, povećan broj zaposlenih je značajno uticao na sve segmente društva, na životni standard građana, ali se povoljno odrazio i na budžet grada Novog Sada. Poredeći 2012. godinu i 2022. godinu, budžet grada je imao rast od čak 90%. Danas budžet Novog Sada iznosi preko 41 milijardu dinara, odnosno preko 350 miliona evra.

Foto: Ilustracija

Kao potvrdu snažnog ekonomskog razvoja u Novom Sadu, Đurić navodi i konkretne podatke o visini prosečne zarade.

– Tako je recimo 2012. godine prosečna zarada iznosila 418 evra, 2016. godine je iznosila 428 evra, dok je u decembru 2022. godine 877 evra. Prema dosadašnjem kretanju i projekciji, 2025. godine prosečna zarada predviđena je u iznosu od 1.300 evra. Ovo su podaci koji najbolje opisuju ekonomsku snagu našeg grada i države – ističe Đurić.

Zahvaljući rastu gradskog budžeta Novi Sad realizuje nikada veći obim javnih kapitalnih investicija, tako da je ove godine sigurno jedno od najvećih gradilišta u ovom delu Evrope.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: