Windows 10 nastavlja da dominira; Korisnici sporije prihvataju Windows 11

Iako je Microsoft posvećen Windowsu 11, a prestanak podrške za Windows 10 je planiran u oktobru 2025. godine, ne iznenađuje što neki korisnici nisu zainteresovani za najnoviji operativni sistem.

Drugim rečima, iako je migracija sa Windowsa 10 na Windows 11 u toku, taj proces se odvija sporije od očekivanog. To dokazuje i najnovije istraživanje analitičke kompanije StatCounter.

Kada su u pitanju svi operativni sistemi, Windows nastavlja da dominira i prvi je izbor korisnika širom sveta, sa tržišnim učešćem od 75,96 procenata. Slede ga macOS (OS X) sa 15,7 odsto i Linux sa 2,6 odsto tržišnog učešća.

Kada su u pitanju Windows verzije, Windows 10 ostaje na vrhu tokom oktobra uz tržišno učešće od 71,26 procenata. Ovo ne predstavlja iznenađenje, jer je Microsoft godinama nagovarao korisnike da sa starijih Windows verzija pređu na Windows 10, pa sada većina računara koristi ovaj OS.

Windows 11, s druge strane, stiže sa zahtevima za nadogradnju sistema, pa nisu svi uređaji podobni za novi operativni sistem. Tako svega 15,45 uređaja sa Windowsom koristi Windows 11 verziju, prema statistici StatCountera za oktobar.

Zanimljivo je da manje od 10 procenata Windows računara koristi Windows 7 verziju, koja od januara 2020. godine više ne dobija ažuriranja.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: