Vujović obišla radove na transfer stanici u Smederevu

BEOGRAD – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove na izgradnji transfer stanice, najvećeg ekološkog projekta u Smederevu, čijom realizacijom će se sistemski rešiti problem upravljanja otpadom. 
Vujović je istakla da je od velikog značaja da se radovi na ovom kapitalnom projektu završe u što kraćem roku.
“Mi danas u Smederevu obilazimo najvažniji ekološki projekat, a to je izgradnja transfer stanice koja će u velikoj meri rešiti sistem  upravljanja otpadom za sve seoske i gradske mesne zajednice.
Na ovom mestu je predviđena stanica za pretovar, reciklažno dvorište i linija za separaciju otpada što će povećati stopu reciklaže i smanjiti količinu otpada koja završava na deponiji”, rekla je Vujović, saopštila je Ministarstvo zaštite životne sredine.
Za građane je, kako kaže, važno da znaju da će se otpad odvoziti na regionalnu deponiju u Pančevu i to kroz industrijsku zonu, magistralnim putem, a ne kroz centar grada.
Ministarka je navela da je transfer stanica preduslov za zatvaranje i sanaciju nesanitarne deponije koja se nalazi u blizini, a na koju se decenijama nepravilno odlaže otpad sa teritorije Smedereva i okoline.
Ona je dodala da je izgradnja ove transfer stanice najveći, ali svakako ne i jedini ekološki projekat koji se sprovodi u Smederevu.
“Ulagali smo i u čišćenje divljih deponija, ali i u zamenu dotrajalih kotlova. Kroz prethodne javne konkurse, omogućili smo zamenu kotla na ugalj kotlom na gas u vrtiću Diznilend u naselju Senjak, koji greje više od 15.000 kvadrata. Time smo unapredili kvalitet vazduha u tom delu grada.
Kroz ovogodišnji konkurs smo dodelili sredstva i za zamenu kotla u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“, što će unapredili kvalitet života za oko 240 učenika, ali i za građane koji žive u tom delu Smedereva“, kazala je Vujović.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: