Ministarka Đedović razgovarala sa Japancima o podršci za gradnju RHE “Bistrica”

TOKIO – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Tokiju sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom o produbljivanju saradnje sa ovom institucijom i saradnji na novim projektima u oblasti energetike, pre svega, podršci za izgradnju reverzibilne hidroelektrane “Bistrica”.
Kako kaže, japanska tehnologija je među najrasprostranjenijim u svetu kada su takva postrojenja u pitanju i mi od japanskih partnera možemo dosta da naučimo kada je reč o tehnologiji, prenosu znanja i tehničkim rešenjima.
JICA je već iskazala zainteresovanost za projekat izgradnje RHE Bistrica, koji je jedan od prioritetnih projekata u Polaznim osnova plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine, koji je Vlada Srbije usvojila u junu.
“Razgovora je bilo i o izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica, koja će biti prva reverzibilna hidroelektrana koju gradimo posle 30 godina i najveći novi energetski kapacitet, više od 650 megavata, koji će koštati blizu milijardu evra. Još uvek se radi procena i studija izvodljivosti, koja treba zapravo da nam pokaže koji su to troškovi”, rekao je Đedović Handanović za Tanjug.
Izgradnjom RHE Bistrica Srbija bi povećala svoje kapacitete za skladištenje energije iz potencijala vode.
To je posebno korisno za ravnotežu ponude i potražnje u elektroenergetskim sistemima, omogućavajući snabdevanje električnom energijom kada je potrebno, čak i kada obnovljivi izvori energije, poput vetra i sunčeve energije, nisu dostupni.
Jedna od tema današnjeg razgovora bila je i Termoelektrana Nikola Tesla u Obrenovcu.
“Veoma sam zadovoljna. Sastali smo se sa izvršnim potpredsednikom Japanske međunarodne agencije za saradnju gospodinom Jamadom i pričali smo o dugogodišnjoj kooperaciji koja će se uspešno završiti početkom sledeće godine završetkom projekta odsumporavanja na TENT-u A, u Termoelektrani Nikola Tesla. To je bio jedan veoma važan završetak saradnje na ovom projektu kojim je JICA zadovoljna, samim tim i japanska vlada”, navela je ona.
Ministarka je podsetila da je Japan naš izuzetno važan partner, prisutan u Srbiji više od 20 godina kroz donacije, ali i kroz finansiranje projekata, pre svega, od strane JICA, ali i drugih japanskih kompanija, značajnih najpre za poboljšanje zaštite životne sredine.
Tokom posete Japanu, ministarka Đedović Handanović sastaće se i sa ministrom ekonomije, trgovine i industrije Japana, Jasutoši Nišimurom, presednikom parlamentarne lige prijateljstva Japan-Srbija Ićirom Aisavom, kao i sa rukovodstvom Keindanrena, japanskom poslovnom asocijacijom.
“Znamo da su japanske investicije u uzlaznom trendu u našoj zemlji, u raznim industrijama. Želimo da to tako i ostane i da se povećavaju i zato je jako važno da što veći broj sagovornika imamo. Sastaću se i sa Parlamentarnom ligom prijateljstva Japan-Srbija. To su sve ključne okosnice naših japanskih strateških partnera iz vlade i državnih institucija, ali i iz privrede, koji su značajni za produbljivanje naše saradnje u budućnosti”, istakla je ministarka Đedović Handanović.
Kako je rekla, pred Srbijom je ciklus velikih investicija u oblasti energetike, gde su u narednih desetak godina potrebna ulaganja od 15 milijardi evra, kako bismo obezbedili veću energetsku nezavisnost, sigurnost snabdevanja i smanjili štetni uticaj energetskog sektora na
životnu sredinu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: