Vučić: Tema u Parizu bila je i Srbija, situacija na KiM

PARIZ – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Parizu, gde je učestvovao na Mirovnom forumu, imao veoma dug i iscrpan razgovor sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom, kao i da je jedna od glavnih tema bila KiM.

On je sinoć rekao da su takvi forumi veoma važni da se razgovara, ali da će Srbija uvek da brani svoje interese.

Vučić je podsetio da Belgija postaje predsedavajuća članica Evropske unije od 1. januara 2024. godine. “Oni se pripremaju za taj period i razume se da će se baviti i Zapadnim Balkanom, regionom iz kojeg mi dolazimo, i zainteresovani su bili za kosovsko-metohijsku situaciju, ali i svi ostali”, rekao je Vučić. Međutim, kako je istakao predsednik, tema koja i u Parizu dominira je Gaza i izraelsko-palestinski sukob, a ponegde neko spomene i ukrajinsku krizu.

“Videli smo da su gotovo svi govorili, kao i gosti koji su dolazili iz Libana i svih drugih delova sveta, o stradanju dece na tom području i da je u fokusu bio život. Tako da smo mi, da li je to dobro ili loše, ipak negde malo skrajnuti u ovom trenutku”, rekao je Vučić. Vučić je naveo da je razgovarao i o evropskim integracijama sa belgijskim premijerom i da je to veoma važno, ali da to zavisi od raspoloženja u EU.

“Hoćemo li mi sledeće godine ili one tamo godine postati članica Evropske unije? Nećemo. I to nema veze sa nama, to nema veze ni sa kim. To ima veze sa raspoloženjem u EU. Prva je Francuska, koja želi drugačije da se postave odnosi unutar same Unije, da bi razmišljala o tome. Ja ne mislim da je to za nas sve posebno loše. Mislim da je dobro da razgovaramo o stvaranju jedinstvenog ekonomskog tržišta, da u tome učestvujemo, da dobijemo zelene takozvane propusne linije za naše kamione, da ne moraju da čekaju na granicama, time bi značajno smanjili svoje troškove”, rekao je on.

Vučić je podsetio i da je nedavna poseta Ursule fon der Lajen veoma važna, jer Plan rasta za Zapadni Balkan donosi šest milijardi evra, a da bi više od dve milijarde trebalo da pripadne Srbiji. “Dakle, vidimo šta je to još što možemo dobiti, što je to što još mi možemo da učinimo, naravno, želeći sebe da menjamo u pozitivnom smeru, ali uvek čuvajući naše nacionalne interese i čuvajući i naše tradicionalne prijatelje, ne okrećući im leđa u prvoj sekundi kada nam nije lako ili kada nam je teško, a da opet državu Srbiju nijednog trenutka ne ugrozimo. Nije nam laka pozicija, ali zato su ovi razgovori od izuzetnog značaja”, dodao je on.

U izveštaju EK ocenjeno je da je Srbija napredovala u određenim oblastima, a predsednik je ranije prokomentarisao da Srbija ide ka evropskom putu, ali da vodi računa o svojim interesima i da ima i prepreka na tom putu i da se one odnose pre svega na KiM i odnos prema Rusiji.

“Dve su ključne stvari, jedna je Kosovo i Metohija. Mi smo jedini koji imamo to posebno poglavlje 35. A druga stvar je usklađivanje sa spoljnom politikom Evropske unije, odnosno uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji. Ja to nikada nisam krio. Čak kad su oni fini, videli ste da je Ursula von der Lajen bila zaista ljubazna i pristojna u Beogradu i nije htela ni da kaže uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, nego je to onako diplomatski rekla – odnos, što valjda znači izjednačavanje u spoljnoj politici. Da prevedem ja to, naravno, da sam sam rekao i to pred njom – to je uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i oni će na tome razumljivo nastaviti da insistiraju”, rekao je on.

Vučić je istakao da smo do sada uspevali da čuvamo svoju politiku i da budemo samostalna i nezavisna država.
“Jer ja sebi neretko postavim jedno pitanje. Ako mi moramo u svemu da budemo isti kao svi, a šta će nam onda uopšte država, šta će nam vlada? O čemu mi da donosimo odluku? O čemu građani Srbije da donose odluku”, istakao je Vučić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.