Vučić posle maratonskog sastanka u Ohridu: Dogovoreno nekoliko tačaka, tek sad sve počinje, nisam ništa potpisao

OHRID – Predsednik Srbije se posle 12 sati sastanka sa Aljbinom Kurtijem, Miroslavom Lajčakom i Žozepom Boreljom obratio građanima Srbije. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi na Ohridu, gde je danas održan niz sastanaka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

“Kao prioritetna obaveza stavljeno je formiranje ZSO. Moram da kažem da sam zbog toga zaista zadovoljan, govori se o nestalim osobama, o donatorskim konferencijama. Plan će sigurno morati da se nadograđuje”, naveo je Vučić.

“Nisam ni danas potpisao ništa. Stavio sam do znanja šta su naše crvene linije. Nije bio nikakav dan D. Verujem da će Priština ispuniti formiranje ZSO, to je ovde navedeno pod odmah. Sutra ću građanima predstaviti svaku tačku. Imali smo pristojan razgovor uprkos brojnim neslaganjuma. U mesecima pred nama je ozbiljan posao”, naveo je Vučić.

“Evropski savet će na putu koji neće trajati jedan dan precizirati koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će morati da bude proširen. Ništa se neće rešiti danas”, rekao je Vučić sinoć.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku razgovora istakao da je danas bio dan u kojem je trebalo da se dogovori implementacioni plan kao i da je nekakav dogovor postignut.

– Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili, postaće deo pregovaračkog okvira za obe strane. Znam da će albanska strana insistirati na tome da nisam potpisao ništa, obojica smo stavili do znanja šta su njegove a šta naše crvene linije. Nije bio nikakav dan D, ali mislim da je bio okej dan – kazao je predsednik Srbije.

– Ako mislite da se nešto danas završava – ne, tek počinje. Nisam ništa potpisao, sutra ću predstaviti građanima Srbije svaku tačku. Kao prioritetna obaveza stavljeno je formiranje ZSO. U svakom trenutku znamo svoje crvene linije i uvek ćemo čvršće i ozbiljnije i odgovornije da branimo svoju zemlju. Sada nam je više nego ikada potrebna mudrost, potreban nam je mir, a ne budalesanje, a ne neodgovornost, tako samo možemo da ugrozimo budućnost svoje zemlje – rekao je Vučić.

– Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet na putu, procesu koji je dugačak, procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana, koji će morati da bude proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakav. U implementacionom planu, gde će stajati da smo primili k znanju da će EU nezavisno ua svaku od strana procenjivati šta je urađeno – izjavio je Vučić.

On je naglasio da je važno da će stajati da će biti osnovana ZSO u skladu sa prethodnim sporazumima.

– Verujem da će prištinska strana krenuti u sprovođenje ZSO, pošto je to pod odmah navedeno – naglasio je Vučić.

Govorilo se i o nestalim osobama, donatorskim konferencijama, a implementacioni plan svakako će morati da se nadograđuje.

21.59 Sastanak završen

 

Trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i šefa diplomatije EU Žozepa Borelja u Ohridu upravo je završen. Očekuje se da će se uskoro Borelj obratiti novinarima.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: