Ohridski maraton – Razgovori traju duže od 11 sati, Borelj i Lajčak otkazali letove

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, koji boravi u Ohridu kao posmatrač, rekao je da je sastanak Vučića i Kurtija istorijska prilika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi na Ohridu, gde je danas održan niz sastanaka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Sastanak je održan u Vili Ohrid, koja je pod jakim policijskim snagama koje su formirale jak bezbednosni prsten. Stotinu policajaca raspoređeno je u ovom delu Ohrida oko vile i pres centra, prenose makedonski mediji, au održavanje bezbednosti uključeni su i policijski čamci koji patroliraju na jezeru.

21.40 Borelj i Lajčak otkazali letove

Borelj i Lajčak će se tokom pauze trilateralnog sastanka sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, navode prištinski mediji. Kako dodaju, Borelj i Lajčak su otkazali svoje letove iz Severne Makedonije.

21.25 – Razgovori ulaze u 11. sat

Trilaterala Vučić – Kurti – EU i dalje traje. Razgovori su počeli jutros nešto posle 10 časova.

20.40 – Eskobar o ishodu sastanaka

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je ranije danas da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

19.35 Trilateralni sastanak i dalje traje

Iako je rečeno da je trilateralni sastanak završen, ipak, to je bila samo pauza. Kako saznajemo, sastanak je i dalje u toku i ne zna se kada će biti gotov. Nakon susreta očekuju se izjave za medije.

16:30 Završen sastanak, očekuju se obraćanja

Trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima završen je posle nešto više od sat vremena.

Posle pauze, razgovori su nastavljeni.

Sada se očekuju odvojena obraćanja predsednika Vučića i Kurtija, a planirano je i da Borelj održi konferenciju za medije.

15:30 Obraćanje Borelja nakon razgovora

Nakon što runda pregovora u Ohridu bude završena, javnosti će se obratiti šef EU diplomatije Đuzep Borelj.

To je najavio Peter Stano, portparol EU, dodavši da se radi o “uobičajenoj praksi”. Rekao je i da ne zna kada će današnji sastanci biti završeni.

15:05 Počeo trilateralni sastanak Vučić-Kurti-evropski predstavnici

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastali su se u Ohridu sa šefom evropske diplomatije Đuzepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog BEograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: