Vučić i Zeman otvorili obnovljeni Češki dom u Beogradu

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Češke Miloš Zeman otvorili su danas presecanjem vrpce obnovljeni Češki dom u Beogradu.

Otvaranju renoviranog objekta prisustvovali su ambasador Češke u Beogradu Tomaš Kuhta i bivša učenik Češkog doma Jarmila Lanjik.

Predsednik udruženja „Češka beseda Beograd“ Andrej Kubiček izjavio je za Tanjug da je Češki dom u potpunosti rekonstruisan.

„Od podruma do plafona sve je potpuno sređeno – okrečeno, sređeni podovi, postavljene nove električne instalacije…“, naveo je on.

Kako je istakao, omogućeno je da se u Češkom domu otvore vrata češke kulture za sve građane Srbije, jer će se tu izvoditi dramske izložbe, književne večeri, koncerti, gastronomski događaji…

Povodom otvaranja obnovljenog Českog doma, priređene su dve izložbe – srpska i češka.

Srpska izložba sastoji se od niza slika i tekstova koji svedoče o istoriji Češkog doma, ali i fotografije radova o obnovi tog objekta, dok se na češkoj izložbi mogu videti fotografije kojima je predstavljena češko-srpska vojna saradnja tokom skoro dva veka.

Vučić i Zeman su ranije danas, u Palati Srbija, potpisali deklaraciju o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju Češkog doma u Beogradu.

Kamen temeljac za Češki dom položen je oktobra 1926. godine, a objekat je svečano otvoren dve godine kasnije.

Podigli su ga beogradski Česi sopstvenim prilozima uz podršku države matice, nalazi se na Vračaru u Ulici Svetozara Markovića 79, ali duže od pola veka nije u njihovom vlasništvu.

Češki dom, kao i zgradu u kojoj je ambasada Češke u Beogradu, projektovao je arhitekta Alojz Mezera iz Praga, a objekat ima kulturno-istorijske vrednosti i predstavlja rano ostvarenje međuratne arhitekture modernizma.

Oko 300 Čeha koliko ih živi u Beogradu položilo je nadu da će dobiti svoj prostor nazad od kada su čuli za dogovor predsednika Vučića i Zemana i najavu da će Zeman otvoriti Češki dom, odnosno kako ga je Vučić nazvao Češka kuća, a da bi sve bilo po planu, trebalo je rešiti komplikovane imovinske odnose kako bi Češka kuća bila poklon češkoj državi.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.