logo transparend vojvodina uzivo

,

Vučević: Želimo da srpska privreda dobije šansu da nastupi na italijanskom tržištu

TRST – Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas u Trstu da Srbija želi da njeni privrednici dobiju šansu da nastupe na italijanskom i na evropskom tržištu i da tamo pokažu svoju konkurentnost i sposobnost.

Vučević je to rekao za Tanjug u Trstu, gde učestvuje na poslovnom forumu Srbija-Italija, u okviru koga je imao susret sa potpredsednikom italijanske vlade i ministrom spoljnih poslova Antonijom Tajanijem.

Vučević je naveo da je Tajani sam istakao projekat „Skok u budućnost 2027“, kao i da je spomenuo projekat Ekspo 2027 u Beogradu kao veliku razvojnu šansu za Srbiju, ali i priliku da se italijanske kompanije uključe.

„Naglasio je (Tajani) da je Srbija veoma uspešna, pre svega u informacionim tehnologijama, novim komunikacionim sistemima, veštačkoj inteligenciji i svim onim stvarima koje popravljaju ili poboljšavaju ukupnu krvnu sliku ekonomije“, naveo je Vučević.

Dodao je da je sa Tajanijem razgovarao na temu energetike, zaštite životne sredine, održivog razvoja, o infrastrukturnim projektima i poručio da Srbija želi da na tim poljima razvija partnerske odnose sa privrednicima Italije ali, kako ističe, očekuje i ravnopravan tretman i za srpske privrednike u Italiji.

„Želimo da srpska privreda ima šansu da nastupa na italijanskom, odnosno na evropskom tržištu, da dobije šansu da pokaže svoju konkurentnost i da pokaže svoju sposobnost“, poručio je Vučević.

On je podsetio da su Italijani do sada uložili u Srbiju više od tri milijarde evra i da godišnji obrt robne razmene iznosi preko 4,5 milijarde evra.

Tako da su te stvari bile pozitivne, rekao bih da tu nema nekih većih prepreka, tu se celo pitanje naše volje, odlučnosti, da radimo, da budemo posvećeni.

Na pitanje da li su ugovori koji su danas potpisani u Trstu pokazatelj dobre volje za unapređenje saradnje Srbije i Italije, Vučević ističe da jesu i podseća da su u srpskoj delegaciji sa njim doputovali i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović, ministarka za zaštitu životne sredine Irene Vujović, mnistar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handović i ministar trgovine Tomislav Momirović, pa Vučević objašnjava da je tako Vlada „pokrila“ sve te resorne oblasti na najvišem mogućem nivou.

Podsetio je da je Forum okupio preko 200 privrednika iz Srbije i Italije, da prisustvuje i Privredna komora Srbije, kao i da je potpisano nekoliko sporazuma.

Napomenuo je da su među potpisnicima sporazuma EPS, Telekom Srbije i ocenio da su poruke koje su poslate na poslovnom forumu Srbija-Italija bile vrlo konstruktivne i pozitivne.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.