Vučević u Kairu: Saradnja Srbije i Egipta ima uzlazni trend

KAIRO – Potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je posetu Egiptu sastankom sa ministrom odbrane i vojne proizvodnje te zemlje generalom Mohamedom Ahmedom Zakijem.

Na sastanku je istaknuto da saradnja Srbije i Egipta ima uzlazni trend čemu je doprineo susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija u Srbiji prošle godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Posle svečanog dočeka uz počasni stroj pripadnika Garde egipatskih oružanih snaga i intoniranje himni, usledio je razgovor ministara odbrane Srbije i Egipta, u prisustvu delegacija koje predvode, navodi se u saopštenju.

Vučević je ocenio da je ova poseta još jedna potvrda dobre saradnje Srbije i Egipta i dva ministarstva odbrane, izrazivši opredeljenje za dalji razvoj i unapređenje odnosa u oblastima vojno-tehničke, vojno-obrazovne i vojne saradnje.

Na sastanku je istaknuto da saradnja Srbije i Egipta ima uzlazni trend, čemu je doprineo susret predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija u Srbiji prošle godine.

Ministar Vučević naglasio je da je dugoročno strateško opredeljenje Srbije da zadrži status vojno neutralne države, bez članstva u bilo kojoj od postojećih vojno-političkih organizacija.

Istovremeno, istakao je Vučević, to ne znači odsustvo volje za unapređenjem saradnje sa svim relevantnim akterima u domenu međunarodnih odnosa, a naročito bezbednosti i odbrane.

U saopštenju se ističe da je današnji susret u Kairu ministar Vučević iskoristio i da generalu Zakiju uputi poziv za učešće na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“ koji će biti održan u septembru 2023. godine u Beogradu.

General Zaki, tokom današnjeg susreta, sa ministrom Vučevićem razgovarao je o bezbednosnoj situaciji u regionu, kao i u svetu i istakao značaj nastavka i unapređenja saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje, a kao oblasti od posebnog značaja kada je reč o saradnji u oblasti odbrane, izdvojio je vojno-tehničku i vojno-vojnu saradnju, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se general Zaki zahvalio na pozivu za učešće na ovogodišnjem sajmu „PARTNER 2023” i izrazio zadovoljstvo jer je reč o manifestaciji koja okuplja učesnike iz celog sveta.

U delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju predvodi ministar Vučević, su i državni sekretar Nemanja Starović, pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, šefovi kabineta potpredsednika vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, savetnik ministra odbrane Nikola Banjac, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i

PVO brigadni general Brane Krnjajić, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica, kao i ambasador Srbije u Egiptu Miroslav Šestović i izaslanik odbrane potpukovnik Zdravko Perić.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: