logo transparend vojvodina uzivo

Vučević: Ne smemo da zaboravimo heroje sa Košara

BEOGRAD – Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da su vojnici, borci i njihove starešine u Vojsci Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) zaslužni za bitke na Košarama i Paštriku kojima je osujećen plan NATO-a za kopnenu agresiju na Srbiju i da se oni nikada ne smeju zaboraviti.

Vučević je na Komemorativnoj akademiji održanoj sinoć povodom obeležavanja 25. godišnjice od bitke na Košarama postavio pitanje šta bi bilo sa svima nama da nije bilo tog neprobojnog bedema na Košarama, njih 109.

„Oni su naša deca i sinovi, braća, molitvenici, kao da su iz naših kuća otišli da brane Srbiju i danas na nebeskoj straži gledaju šta i kako radimo za Srbiju“, rekao je Vučević.

Istakao je da sećanje na tu ratnu godinu mora ostati upisano u moralni i duhovni sistem vrednosti današnjih i budućih generacija, kao i to da su branioci Košara novi Obilići koji su „stupili u odred nebeske Lazareve zastave“.

„Slobodna Srbija slaviće najzaslužnije za njenu slobodu. Prošlo je vreme kada je sramnim odlukama političkih elita bio zaboravljan podvig junaka sa Košara, ali mi ćemo graditi sećanje na najbolje od nas“, naglasio je Vučević.

Ukazao je da primer junaka sa Košara treba da nam bude putokaz u vreme kada se Srbija suočava sa brojnim izazovima, kao i da su Srbin i vojnik skoro pa sinonimi.

Vučević je dodao da se granice nekada menjaju raznim odlukama, ali da postoje one pisane krvlju i kostima junaka – večne granice.

„Neka nam je večna i slobodna majka Srbija“, istakao je Vučević.
Događaju koji je organizovao Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije prisustvovali su i presednica Narodne Skupštine Ana Brnabić, članovi Vlade, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevendić, komandant 53. graničnog bataljona na Košarama pukovnik Duško Šljivančanin, kao i Sindi Ivanković, ćerka poginulog majora Vojske SR Jugoslavije Krunoslava Ivankovića, koji je stradao na Košarama 14. aprila 1999. godine.

Prisustvovali su i pripadnici Voske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i predstavnici Sprske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica.

Izaslanik predsednika Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović položio je juče venac na Spomenik herojima sa Košara u Beogradu, povodom 25. godišnjice od te bitke.

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine u reonu graničnog prelaza Rasa Košares, na granici tadašnje SR Jugoslavije i Albanije.

Borba na jugoslovensko-albanskoj granici trajala je 67 dana i odnela je živote 109 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije.
Teroristističke snage takozvane OVK, potpomognute regularnom albanskom vojskom i NATO avijacijom, napale su pripadnike Vojske Jugoslavije, sa ciljem kopnene invazije na Kosovo i Metohiju i presecanja komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu.

Posle teških borbi, Vojska Jugoslavije je uspela da porazi napadače i spreči njihov ulazak na teritoriju južne srpske pokrajine.
Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije, na osnovu Kumanovskog sporazuma, povukla sa Košara.

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.