logo transparend vojvodina uzivo

Vučević: Ceo grad živi u duhu EPK, a čestitke primamo i iz kosmosa (VIDEO)

NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gostujući danas na TV Pink rekao je – Ceo grad živi u duhu EPK2022, ali ne gasimo motore na kraju godine, ovo je legat za buduće generacije. 

– Naša kulturna baština je deo evropske, deo sveukupne svetske baštine. Danas nas čeka zvanična ceremonija proglašenja EPK 2022. U 16.30 u Studiju M otvara se izložba „Vreme i vaseljena“, a u 18.00 časova u Srpskom narodnom pozorištu, zvanično dobijamo titulu EPK od evrospkih institucija, a uveče u 20.22 časova, počinje  ključna manifestacija „Zeniteum“ koja je posvećena našim najvećim umovima Milutinu Milankoviću i Milevi Marić Ajštaj, da bi potsetili nas same, ali i Evropu o tome kakve smo naučničke umove dali svetu. Ovo je prilika da prikažemo naše osobenosti koje nas čine. Ovaj doček je specifičan i zbog igre brojeva, imamo dva dočeka i jednu novu godinu, cela ta poruka oko vizantijskog, pa i strpskog kalendara, ako hoćete, i zvaničnog kalendara je interesantna. Redukovali smo događaje zbog korone, ali treba istaći da imamo preko 3000 događaja, 4000 učesnika od kojih je 1500 iz inostranstva . Od Evropske unije dobili smo i priznanje da smo najbolja pripremljena prestonica kulture u Evropi „Melina Merkuri“. Ceo grad živi u duhu EPK2022, ali ne gasimo motore na kraju godine, ovo je legat za buduće generacije.

Podsećamo da je Grad Novi Sad dobio i čestitku iz kosmosa, posebno izrečenu povodom proglašenja EPK 2022.

 

Kosmonauti su poručili: Dragi građani Novog Sada, dragi gosti, draga publiko iz cele Evrope i iz celog sveta, dobro veče! Sa Međunarodne svemirske stanice pozdravljaju vas kosmonauti Roskosmos-a Anton Škaplerov i Pjotr Dubrov. Želimo da vam čestitamo na tituli koju je osvojio Novi Sad  – Evropska prestonica kulture. Mi smo uvereni da će 2022. godine Novi Sad, kao i cela Srbija promovisati svoja dostignuća na polju nauke i umetnosti, koja sa jedne strane predstavljaju opšte dobro za sve ljude Evrope, a sa druge strane, oličavaju težnje svih ljudi da se stvori bolji i pravedniji svet na planeti. Izražavajući veru da bez razuma nema napretka u nauci, bez mašte nema razvoja umetnosti, kao i da bez solidarnosti, čovečanstvo ne može da preživi, želimo vam veliki uspeh u vašem radu. Srećno!

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Pročitajte još:

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.