Vrbas: Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

dan-osoba-sa-invaliditetom
VRBAS – Nizom kulturnih i sportskih programa osmišljenih s namerom da promovišu druženje i pomognu izgradnju poverenja i snažnijih odnosa među raznim organizacijama i njihovim članovima, u Vrbasu je pod pokroviteljstvom lokalne samouprave obeležen 03. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Učestvovao je veliki broj organizacija: Opštinska organizacija invalida rada, Društvo za sport i rekreaciju invalidnih lica opštine Vrbas, Međuopštinska organizacija Saveza slepih i slabovidih, Udruženje ratnih vojnih invalida Vrbas, Udruženje za pomoć MNRO “Kućica” Vrbas, Udruženje “Multiart” Vrbas i druge.

U holu Centra za fizičku kulturu “Drago Jovović” za članove raznih udruženja organizovane su likovna kolonija, takmičenja u šahu, pikadu, kuglanju, zatim poligoni, igranje u zimskom bazenu za decu sa razvojnim poteškoćama iz Udruženja “Multiart”, kao i dekupaž radionica za članove Udruženja za pomoć MNRO “Kućica”.

Zamenica predsenika opštine Vrbas Tijana Aleksić istakla je da se opština Vrbas vodi idejom da ne ističe različitosti već da neguje posebnosti, kako bi svi njeni građani dobili priliku da pokažu svoja znanja i veštine.

“Mi kao lokalna samouprava razumemo da je naš zadatak da zajedno sa građanima kreiramo i stvaramo uslove za bolji život cele zajednice. Vodimo se stavom da osobe sa inveliditetom mogu voditi kvalitetan život ako im se pruži i obezbedi prava podrška. Zato smo u proteklih deset godina ulagali u mnoge važne projekte, koji su decenijama bili zapostavljeni. Investirali smo u sve oblasti. Posebno je značajan veliki investicioni zahvat u kulturu i sport, ali i izdvajanja za socijalnu i dečiju zaštitu. Rekonstruisanje i gradnja domova kulture je izuzetno važna, jer su domovi kulture ključne tačke za društveni život svakog naselja. Kad imate uređen i dobro opremlje dom kulture, svi građani, sva udruženja imaju mesto u kom mogu da rezalizuju svoje programe. Takođe, sport je jedan od važnih segmenata društvenog života. Zato smo u sport uložili značajna sredstva. Naš cilj je da u budućnosti omogućimo još bolje uslove za sportske i kulturne aktivnosti naših sugrađana s invaliditetom, jer znamo da fizička aktivnost i događaji iz oblasti kulture pomažu da se izgrade nova prijateljstva, očuvaju zdravlje i nezavisnost”, istakla je Aleksić.

Učesnicima su se obratili i predsednik Opštinske organizacije invalida rada Svetislav Alargić, predsednica Saveza invalida Vojvodine Stana Svilarov.

U programu su učestvovala i udruženja ivalida rada i osoba s invaliditetom iz Sombora i Novog Sada.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.