Vrbas: Kapušnjik ujedinio Kucurane (VIDEO)

kapušnjik
VRBAS/KUCURA – I pored vetra koji je tokom celog dana snažno duvao dugim ulicama, u Kucuri je u subotu održana gastronomska manifestacija „Kapušnjik fest“, jedina ove vrste koja prezentuje kapušnjik, rusinsko nacionalno jelo.

Ovo je drugi put da vredne Kucuranke javno, za sve goste pripremaju tradicionalni specijalitet od kiselog kupusa i testa, a ideja za pokretanje proistekla je prošle godine iz činjenice da ovu poslasticu u Kucuri pripremaju sve nacionalne zajednice koje u ovom mestu žive. Za pripremu kapušnjika bile su zadužene Kucuranke iz Aktiva žena KUD „Žetva“ i Aktiva žena KUD „Zavičajno vrelo“.

„Zadovoljstvo je ponovo imati priliku biti deo programa i aktivnosti koje predstavljaju i čuvaju tradiciju i običaje Kucure i opštine Vrbas u celini. Ovo mesto i ovakve manifestacije ne ističu u prvi plan različitosti, već neguju posebnosti koje su jedan od temelja našeg zajedništva. ‘Kapušnjik fest’ i druge manifestacije neguju i našu potrebu i želju da napredujemo i razvijamo se, poštujući jedni druge. Opština Vrbas uvek će pružati punu podršku svim udruženjima i stvaraocima koji deluju sa ciljem očuvanja naše bogate tradicije i kulturne baštine“, rekla je prilikom otvaranja manifestacije Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine Vrbas.

Organizator „Kapušnjik festa“ bila je Turistička organizacija opštine Vrbas i brojna udruženja, kulturno-umetnička društva i Kucurani.
Posetioce manifestacije u Kucuri pozdravio je i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, koji je ovom prilikom pozvao sva udruženja da iskoriste priliku i prijave se na konkurs za pružanje podrške organizovanju manifestacije, koji će biti raspisan krajem februara. „Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam se trudi da pomogne sve manifestacije i konkurs koji pripremamo vredan je oko 40 miliona dinara. Želimo da kroz ove i slične manifestacije dodatno unapredimo turizam u Vojvodini“, rekao je Ivanišević

Tokom dana pripremljeno je i podeljeno više od 1.500 kapašnjika, specijalitet je pripreman pred gostima, a uz ovu poslasticu, posetioci su imali prilike da na brojnim štandovima probaju i druge specijalitete i tradicionalnu hranu. Svoje mesto u programu imao je i tamburaški orkestar i razni muzički izvođači.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.