Volite li svadbe na vojvođanski način?

Kočije, salaši, nošnje, vino, tamburaši, čorbe, bečka šnicla, štrudle, mladenci i svatovi na vojvođanski način..
Foto: Vojvodina uživo/Dida Hornjakov salaš

Sezona svadbi uveliko je počela pa verujemo da ste i vi sigurno ove godine bili na nekoj. Različiti koncepti svatova zavise od želje mladenaca: da li će svatovi biti veći ili manji, po običajima ili moderni?

Kako god, verujemo da one najlepše svadbe jesu upravo vojvođanske svadbe. Posebna atmosfera svadbi u Banatu, Bačkoj ili Sremu jedinstvena je pre svega po miksu srpskih običaja i temperamenta ljudi u ovim krajevima.

Vojvođanski svatovi često su kombinacija svih običaja i tradicija sa ovih prostora, od davnina pa do danas. Često se gosti svatova iz drugih krajeva oduševe ovakvom proslavom venčanja.

Pa da krenemo, šta to vojvođansku svadbu čini tako primamljivom?

1. Pozivanje na svadbu buklijom

Ovaj običaj, stari je srpski običaj pozivanja na svadbu. U Vojvodini je on bio popularan takođe, pre pozivanja gostiju modernim putem, odnosno pozivnicama. Naime, buklija ili čuturica kako je kome poznata, posuda sa rakijom daje se buklijašu – buklijaš je obično neko mlađi bilo sa mladine ili mladoženjine strane koji najbližu rodbinu poziva na veselje. On ide u domaćinske kuće gde ga dočekuje najmlađi član domaćinske porodice koji zajedno za buklijašem nazdravlja i pije iz buklije, u čast mladenaca.

Običaj je ranije bio poznat u Bačkoj kao “ugovor” porodice, najčešće o podeli posla na dan svatova, dok je u Sremu i Banatu zvan “buklija” i odnosi se baš na pozivanje na svatove.

Ovaj običaj prevazišao se u mnogim krajevima Srbije, ali je i dalje često viđen u Banatu.

2. Kupovina mladine odeće

Ovaj običaj poznat je širom Srbije, pratikuje se još uvek poprilično često u Bačkoj.

Običaj zahteva da mladoženjini roditelji, odnosno budući svekar i svekrva, kupe mladoj sve što je njoj potrebno za dan venčanje kako bi se mlada obezbedila za taj dan.

Foto: Freepik/wirestock

2. Kupovina mlade i gađanje jabuke

Kupovina mlade je još uvek čest običaj koji se praktikuje i u Bačkoj, Banatu ali i Sremu. Prodaja mlade je običaj koji je nekada davno, kada su se brakovi ugovarali, imalo za poentu da se mladoj pridoda na vrednosti, kao neko ko napušta svoju devojačku kuću i prelazi u drugu, muževljevu. Po običaju dever kupuje od mladinog brata mladu, plaćajući novcem sve dok mladin brat ne bude zadovoljan.

Često se ovaj običaj praktikuje danas iz zabave, gde dever koji kupuje mladu danas, čokoladnim dukatima, lažnim novcem itd.

Pored kupovine mlade, ponekad na nekoj od vojvođanskih svadbi srešćete još i običaj zvan – gađanje jabuke, čime se testira mladoženjina sposobnost da pogodi jabuku puškom. Ukoliko to ne uspe, znači da ne može da dobije mladu jer nije sposoban da pogodi jabuku, s toga neće moći da se stara o njoj.

3. Lažna mlada

Kako je i dalje živ običaj da se kupuje mlada, tako je i običaj da se deveru koji kupuje “mladu” podvali lažna mlada.

Lažnu mladu obično glumi neko od muškaraca, kako bi se napravila dobra fora, ali i da bi se produžilo cenkanje za kupovinu mlade. Takođe, i mladine sestre mogu biti lažne mlade.

Često su ovi običaju prisutni u Vojvodini jer kako kažu: svadba bez običaja nije svadba!

4. Čuvanje neveste

Čuvanje neveste je običaj koji ćete takođe videti na nekoj svadbi u Vojvodini, posebno je popularno u Banatu. Ranije su svi ovi običaji odigravali sa svrhom jer se u prošlim vremenima, pogotovo za vreme turske vlasti, često krale devojake. Tada se slala nekolicina muškaraca, obično prijatelji budućeg mladoženje, da zaštite mladu uoči njenog venčanja.

Čuvanje neveste, prenosilo se običajnosno, sa kolena na koleno, tako da se zadržalo u svim krajevima Srbije, kao jedno od omiljenih.

5. Fijakeri

Poznate kočije, sigurno su vam prvi sinonim za Beč, ali i za sever naše zemlje. Fijakeri su nekada krasili brojne naše gradove i njihove ulice, a na vojvođanskim svadbama su bili nezaobilazan detalj. Velika ljubav prema fijakerima drži meštane Bačke i Banata i dalje zainteresovane za ovakav vid transporta, bar u dragim i specijalnim trenucima, poput udaje devojke ili ženidbe momka.

Tako ćete u gradovima poput Sombora, Zrenjnanina, Kikinde, Subotice, često videti mladence kako se upravo venčani voze fijakerom, što se mora priznati, nosi posebnu draž.

PrintScreen/Grad Sombor/

6. Vojvođanski ambijent

Posebnu atmosferu svatova u severnom delu naše zemlje donosi i ambijent koji je spoj tradicije i životnih navika žitelja. Na vojvođanskim svadbama možete da uživate u jedinstvenom pogledu na zelene poljane salaša. Salaši i čarde česti su u ovom podneblju naše zemlje pa s stoga i rado viđen izbor mladencima.

Tu ćete uz neke od naših ravničarskih reka ili nepreglednih polja žitarica uživati u brojnim likerima i specijalitetima vojvođanske kuhinje. Čorbe, rinflajš, bečka šnicla, suhomesnato posluženje, štrudle, knedle sa šljivama su neke od delicija koje ćete videti na trpezi vojvođanskih svatova.

Dok se bliži noć, na vojvođanskim svadbama uživaćete u tamburašima i dobrom vinu koje je napravljeno specijalno iz čuvenih bačkih, sremskih i banatskih vinograda.

Foto: Freepik/user9954133

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: