Vojvodina uživo u poseti Plovdivu

Iako je Plovdiv drugi grad po veličini u Bugarskoj, moramo priznati da nismo puno znali o njemu…

Plovdiv je drugi po veličini grad u Bugarskoj i broji negde oko 400.00 stanovnika. Smešten je u centralnoj Bugarskoj i predstavlja važno raskršće puteva. Kod Plovdiva se račva put od Sofije i granice sa Srbijom, koji  jednim krakom ide ka Burgasu i morskoj obali, a drugim ka Instanbulu.

Grad se nalazi u Trakijskoj niziji u podnožju Rodopa. Čuvena reka Marica deli ga na dva dela, tekući kroz sam grad. Ono što Plovdiv čini posebnim su njegovih šest bregova na kojima se prostire – Nebet tepe, Džambas tepe, Taksim tepe, Sahat tepe, Džendem tepe i Bunardžika.

Plovdiv – jedan od najstarijih gradova u Evropi

Verovali ili ne, Plovdiv je stariji od Atine, Rima i Konstantinopolja (Instanbula). Od prvobitnih ljudskih zajednica, pa do Tračana, Antičkih Grka i Rimljana, Drevnih Slovena,Vizantijaca, Turaka, koji su ovde živeli i vladali, grad je dobijao neizbrisive pečate i kulturnu baštinu neprocenjive vrednosti.

Grad koji ne ostavlja nikoga ravnodušnim

Zanimljivo je da je Plovdiv 342. p.n.e osvojio Filip Makedonski, otac Aleksandra Makedonskog. Za vreme Rimske vlasti sam grad nalazio se na najvažnijem putu na Balkanskom poluostrvu – Via Militaris.

Plovdiv se tada zvao Trimontium (grad na tri brega) i ovo je najslavniji period grada. Iza Rimljana su ostale mnoge građevine kao što je stari stadion čiji ostaci se nalaze ispod glavne pešačke ulice u gradu.

Severni deo ovog stadiona je vidljiv, a ostatak je ispod glavne ulice, čekajući neka bolja vremena i finansije, ne bi li opet ugledao svetlost dana. Stadion je u svoje vreme mogao da primi 30.000 ljudi.

 

Ruševine drevnog Rimskog stadiona

 

Bez teksta nas je ostavio (a verujemo da će i vas) ogromni Rimski amfiteatar iz prvog veka. Sagrađen je za vreme cara Trajana, a opustošio ga je Atila Hunski. Teatar iz Filipolisa kako su ga nazvali graditelji ima 28 koncentričnih kamenih krugova, u kojima su se nekad održavale borbe gladijatora, a u modrnim vremenima koncerti, pozorišne predstave i ostali kulturni sadržaji.

 

Rimski teatar u Plovdivu

 

Otkriven je sasvim slučajno 1968. godine i spada u jedne od najbolje očuvanih antičkih amfiteatara. Na njemu, Plovdivu mogu da pozavide i Grčka i Italija.

Šetnja Starim gradom

Vinzantijski bedemi, Turska kaldrma i  zgrade u Balkanskom stilu, čine ovaj neverovatan spoj. Stari grad u Plovdivu je pešačka zona.

 

Stari grad u Plovdivu

U lavirintu malih uličica, nalazi se puno zanatskih radnji, koje su očuvale neke davne i pomalo zaboravljene veštine.

 

Zanatska radnja u Starom gradu

 

Ovaj deo grada je pod UNESCO zaštitom kao deo svetske kulturne baštine. Mnogi muzeji i crkvice krase Stari grad, kao i duh ktitorstva, gde su građani ostavljali svoje kuće u amanet gradu.

 

 

Uske ulice će vas odvesti na Nebet tepe, koji se uzdiže iznad Starog grada, gde se nalazi vidikovac od koga zastaje dah. Ovde je ujedno i arheološko nalazište.

Ovde su nastale prve građevine, od kojih su pojedine stare više od 6.000 godina.

 

Vidikovac i arheološko nalazište na Nebet tepe-u

Hodajući Starim gradom Plovdiva, nećete koračati samo iskaldrmisanim ulicama, već će te koračati kroz prohujale vekove…

Drevno spojeno sa modernim

Kada završite obilazak Starog grada i Nebet tepe-a, red je da vidite i modernu pešačku zonu. Na putu od nekoliko stotina metara naići ćete na staru džamiju Džumaju, koja je i dalje u funkciji. Tu počinje i glavna pešačka ulica Rajka Daskalova. Posle obilaska istorijskih zanimljivosti ovde možete uživati u modernim kafićima, restoranima, radnjama…

U ovoj ulici je i spomenik gradskom šaljivdžiji Milji. Potom vas put vodi na predivan trg na kome su Gradska kuća i fontana.

 

Spomenik gradskom šaljivdžiji Milji

 

Plovdiv je 2019. godine bio Evropska prestonica kulture. Sa obzirom da je ovo turističko mesto i mesto organizovanja različitih sajmova, nećete imati problema da nađete smeštaj.

 

Glavni trgi Gradska kuća u Plovdivu

Suma sumarum

Jedan dan u Plovdivu je premalo, a dva su nedovoljna. Naša preporuka je da obavezno posetite ovaj grad na nekoliko dana, bilo da „ciljano“ dolazite u njega, ili da vam bude usputna stanica na putovanju ka Turskoj ili Bugarskom primorju.

 

Etnografski muzej

 

Grad obiluje istorijom i odiše gostoprimstvom i zaista je vredelo posetiti ga, u šta je ekipa Vojvodina uživo imala priliku da se uveri.

 

Ulica u Starom gradu

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: