logo transparend vojvodina uzivo

Vojvodina uživo na Crnomorskom primorju u Bugarskoj

Obilazak Crnomorskog primorja, na jugu Bugarske, organizovan je za novinare iz Srbije u periodu od 1. do 6. juna. Među njima su bili i novinari našeg portala. Osnovni cilj ove info ture bio je da se srpskim novinarima predstave odmarališta, gradovi na moru, plaže i zanimljivi izletnički lokaliteti u cilju popularizacije ovih destinacija među srpskim turistima.

Deo Crnog mora od Burgasa pa južno ka Turskoj nije dovoljno poznat turistima iz Srbije, a nudi veoma veliki broj raznovrsnih sadržaja, za naš standard cene su izuzetno povoljne, a turistički kapaciteti su veoma sadržajni i mnogi od njih izgrađeni u poslednjih pet godina.

Sunset Resort, Primorie, Bugarska

Novinari iz Srbije tokom svog boravka imali su prilike da razgovaraju i sa zvaničnicima iz regiona Burgas i gradovima na njihovoj teritoriji, da se upoznaju sa specifičnostima svakog od gradova na moru, ali i da posete neke od festivala i neobičnih lokaliteta i destinacija koje mogu da zadovolje i veoma zahtevne turiste, ali i ljubitelje aktivnog odmora.

Novinare je u svom kabinetu ugostio Dimitrij Germanov, predsednik Opštine Primorsko

 

Predsednik Opštine Primorsko, Dimitrij Germanov, ugostio je u svom kabinetu novinare i predstavio im gradove na ovom delu Crnog mora, istakavši da je ova opština najzelenija u Bugarskoj sa čak 42% pošumljenosti, a zbog blizine planine Strandža i mora prava su vazdušna banja i veoma blagotvorni na ljude koji imaju problema sa disajnim organima. Čak 90% prihoda lokalnog budžeta potiče od turizma.

Turisti imaju priliku da uživaju u dugim i širokim peščanim plažama, da plove po Crnom moru turističkim lađama i da uživaju u lokalnim specijalitetima.

 

Plamen Janev, zamenik načelnika Okruga Burgas u Bugarskoj

 

Zamenik načelnika Okruga Burgas, Plamen Janev, održao je prezentaciju turističke ponude tog regiona i predstavio prioritete u razvoju turizma. Predstavio je i inicijativu da se otvori redovna avionska linija na relaciji Burgas – Beograd, a nabrojao i brojne turističke sadržaje koji bi mogli da budu interesantni srpskim turistima. Posebno je izrazio želju da poseti Srbiju i ponudu svog regiona predstavi i zainteresovanima u našoj zemlji i uveren je da posete turista iz Srbije Bugarskoj mogu biti mnogo brojnije i značajnije nego što je to trenutno slučaj.

 

Zlaty Kovacheva, predstavnica Asocijacije „Rafael“ koja okuplja vlasnike smeštajnih kapaciteta, turističkih agencija i prevoznika

 

Predstavnici Asocijacije „Rafael – Info, Kultura i Turizam“ koja okuplja vlasnike smeštajnih kapaciteta, turističkih agencija i prevoznika predstavili su novinarima svoje aktivnosti, kao i turističke proizvode iz oblasti aktivnog odmora koje mogu da ponude srpskim turistima kad dođu u ovaj region.

 

U Primorskom postoje turistički brodovi sa kojima nekoliko sati možete ploviti po Crnom moru u Bugarskoj

 

Spremili su paket usluga koji obuhvata obilaske gradova, šoping ture, pešačke ture kroz zaštićeno prirodno područje na planini Strandža, obilaske seoskih domaćinstava na planini Strandža i kupovinu domaćih proizvoda i ručne radinosti, ekskurzije i obilaske mističnih mesta kojih je dosta na području ove planine.

 

Beglik Taš, Bugarska

 

Posebno je atraktivan relativno novi lokalitet, Beglik taš, svetilište iz doba Tračana, koje je otkriveno tek pre dvadeset godina, a u poslednjoj deceniji dostupno je i turistima. Ovaj lokalitet prepun je legendi i mitova iz perioda Tračana i posetioce ostavlja bez daha.

 

Novinari su obišli i Plovdiv u Bugarskoj

 

Veoma interesantan je i događaj „Nestina“. Nestinarstvo je tradicionalni ritual hodanja po vatri uz ekstatični ples koji se izvodi u nekim selima južne Bugarske. Ovaj ritual je 2009. godine uvršten na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta. Postoji u samo nekoliko sela na planini Strandža.

 

Ritual „Nestina“ izvodi se samo jednom godišnje, 3. juna, u selu Bulgari na planini Strandža u Bugarskoj

 

Ovaj ritual se izvodi samo jednom godišnje, 3. juna, u malom selu Bulgari. Grupa novinara iz Srbije imala je priliku da prisustvuje ovom događaju koji ostavlja bez daha.

Tokom svog boravka novinari iz Srbije, među kojima su bili i novinari portala Vojvodina uživo, imali su prilike da obiđu i kontinentalni deo ove regije – grad Plovdiv i vinsku regiju Starosel i u njemu novoizgrađeni SPA i wellness kompleks, kao i da saznaju nešto više o proizvodnji kvalitetnih sorti vina.

 

Wine & SPA kompleks, Starosel, Bugarska

 

Turistički vodič Plamen Stepanov izuzetno se potrudio da svaki deo Bugarske koji su novinari obišli predstavi što detaljnije. Zahvaljujući njemu vratili su se sa velikom količinom informacija o turističkim destinacijama, privrednim prilikama, svakodnevnom životu Bugara, ali i interesantnim pričama sa svake od destinacija koje su obišli.

 

Tokom info ture novinari su obišli i Nesebar na Crnom moru u Bugarskoj

 

U narednim danima na našem portalu imaćete prilike da detaljnije saznate nešto više o samim destinacijama i sadržajima koje Bugarska nudi turistima. Verujemo da će i mnogi od vas biti prijatno iznenađeni visokim kvalitetom usluge i turističkih kapaciteta, kao i ponudom.

 

Sunset Resort, Pomorie, Bugarska

 

Centralni deo sezone na bugarskom primorju je od 15. juna do 15. septembra, tako da možete odmor ili deo odmora provesti i na ovim destinacijama.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.