logo transparend vojvodina uzivo

Vojvodina u slikama: 10 blistavih prizora koji oduzimaju dah

VOJVODINA – Dobrodošli u čarobni svet Vojvodine, regije koja se diči svojom neizmernom lepotom i bogatstvom pejzaža. Kroz paletu predivnih fotografija, istražićemo deset najlepših kutaka ove regije, svaki od njih priča svoju jedinstvenu priču o prirodnom blagu, kulturnoj baštini i živopisnoj tradiciji.

Belocrkvanska jezera

Sedam prelepih jezera, sa svojim neodoljivim šljunkovitim i peščanim obalama, formira čaroban mozaik oko kojeg se prostiru idealni prostori za rekreaciju i uživanje. Njihova voda, prozirna poput dragog kamena, potiče iz dubokih arteških bunara i skrivenih podzemnih izvora.

Foto: Vojvodina uživo

Banja Rusanda

Ovo izuzetno područje obuhvata ne samo predivno jezero, već i prostran park koji se izdvaja kao jedina šumolika površina u srednjem Banatu. Jezerska voda parka „Rusanda“ poseduje izuzetno visok salinitet, čak nadmašujući slanost morske vode. Ovaj prirodni fenomen stvorio je okruženje u kojem se krije nešto posebno – prirodno lekovito blato koje prekriva dno jezera.

Foto: Grad Zrenjanin

Simićev Salaš

Simićev salaš je mesto odavanja počasti i prirodne lepote smešteno nedaleko od Kikinde. Između uređenih staza i blistavih polja, ovaj kutak prirode zrači posebnim duhom i mirnom atmosferom. Ovo je omiljeno prvomajsko izletište koje u sebi nosi bogatu istoriju i iskonsku povezanost sa prirodom.

Foto: Grad Kikinda

Bogomolja Vodice

Smestivši se svega 3 kilometra južno od Kikinde, „Bogomolja Vodice“ je kao stvorena destinacija koja odiše mirom i duhovnošću. Na uzvišenom platou iznad ovog mesta, četiri bunara su u prošlosti bušena, a njihova voda je pažljivo povezana sa pumpom smeštenom u crkvici. Njihova voda je poznata po lekovitim svojstvima i mnogi je nazivaju „svetom vodom“.

Foto: Grad Kikinda

Deliblatska peščara

U jugoistočnom delu Panonske nizije, ponosno se uzdiže Deliblatska peščara, neosporno najveći peščani teren u celoj Evropi. Deliblatska peščara je arhetipski primer kako priroda, vekovima oblikovana snagom vetra i vode, može da stvori pejzaže neuporedivog karaktera. Njegova lepota i značaj prelaze granice, jer je 1989. godine Deliblatska peščara proglašena i za Međunarodno značajno stanište ptica (IBA).

Foto: Vojvodina uživo

Zagajička brda

Nekada peščane dine koje su oblikovale Košave, ova zemlja je bila vekovima podložna promenama, formirajući čarobna i zelena Zagajička brda. Unutar granica Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara, ova brda se uzdižu na teritoriji opštine Bela Crkva, pripadajući selu Grebenac. Sloj zemlje se polako nataložio preko peščanih dina, stvarajući plodno tlo na kojem su nikle zelene oaze.

Foto: Vojvodina uživo

Plaža Gat na reci Karaš 

U srcu Banata, plaža Gat je oaza koja će vam ukrasti dah svojom lepotom. Mali slapovi, koji se nežno prelivaju preko stena, stvarajući neodoljiv prizor.  Zahvaljujući umetničkoj koloniji, na ovoj plaži nastao je najveći park skulptura od drveta na otvorenom prostoru u ovom delu Evrope. U blizini plaže Gat nalazi se i mini zoo vrt koji najviše privlači pažnju mališana.

Foto: Uglješa Kuželka

Park prirode i Jezero Ludaš

Rezervat Ludaško jezero pruža nezaboravan doživljaj koji se proteže duž obala naselja Ludaš/Šupljak, Hajdukovo i Nosa. Ovo prirodno čudo obuhvata jezero i njegovu obalu, stvarajući harmoničan sklad prirode i ljudskog naselja. Sa svojim zaštitnim statusom, rezervat nudi fenomenalnu turističku ponudu. Ludaško jezero je ne samo prirodno čudo, već i raj za porodice. Za najmlađe avanturiste, ovo mesto se pretvara u oazu igre i zabave.

Foto: Vojvodina uživo

Sotsko jezero

Sotsko jezero, čarobna oaza na zapadnom rubu Fruške gore, poznato i kao Sot, oduzima dah svojom bogatom faunom i pesničkom lepotom. Ono pruža dom mnogobrojnim ribama i labudovima, stvarajući prizor kao iz bajke. Sotsko jezero je ne samo mesto gde se svi zaljubljenici u prirodu mogu opustiti i promatrati ptice i ribe u njihovom prirodnom okruženju, već i podseća na važnost očuvanja ekosistema i bioraznolikosti.

Foto: Vojvodina uživo

Jezero Vranjaš

Na svojih oko 20 hektara površine, ovo jezero postaje istinska zemaljska poslastica i jedno od najdražih stecišta ribolovaca u srcu Fruške gore. Nalazi se jugoistočno od slikovitog naselja Manđelos. Ovaj kutak prirode, udaljen svega 12 kilometara od centra grada Sremska Mitrovica, postaje pravo utočište za one koji žude za prirodnom lepotom i tišinom.

Foto: Vojvodina uživo

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.