Biseri Vojvodine: Najlepša jezera za opuštanje i uživanje

VOJVODINA – Naša prostrana ravnica obiluje prelepim i čistim jezerima. Ukoliko volite vodu i pejzaž ravnice, u Vojvodini postoji niz jezera koja očaravaju svojom prirodnom lepotom i pozivaju posetioce da se osveže tokom ovih sunčanih dana.

Belocrkvanska jezera 

Foto: Uglješa Kuželka

Na samo 35 kilometra od Vršca, nalaze se Belocrkvanska jezera kojih ima ukupno sedam. Nastala su vađenjem šljunka sa dna Panonskog basena koji se vodom snadbevaju iz arteških bunara i podzemnih izvora. Ono što turiste posebno raduje, je prozirna boja vode!

Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara predstavljaju savršeno izletište i turistički potencijal Južnobanatskog okruga. Ostala jezera, odnosno Novo, Biserno i Desno Vračevgajsko jezero nisu urbanizovana, samim tim predstavljaju raj za ronioce i strastvene pecaroše! Tokom proleća i leta ovo mesto odiše pozitivnom atmosferom, jer ljudi iz cele Srbije dolaze upravo ovde kako bi na najbolji način iskoristili svoje slobodno vreme.

Zobnatičko jezero

Foto: Wikimedia.Commons/SveMir (Svetlana i Mirko)

Na svega sat i po vremena od Novog Sada, pored Bačke Topole, nalazi se najčistije jezero u Vojvodini – Zobnatičko jezero. Nastalo je sedamdesetih godina prošlog veka u dolini rečice Krivaje, a danas predstavlja raj za sve posetioce, naročito tokom letnjeg perioda.

Njegova površina iznosi 226 hektara, a dužina oko 5 kilometara, a krase ga šljunkovita plaža, sportski tereni, travnati delovi, štandovi sa hranom i pićem, kafići i drveni molovi sa toboganima.

Kupalište Peskara

Foto: Grad Zrenjanin

Na samo pet kilometara od centra Zrenjanina, na atraktivnoj lokaciji nalazi se kupalište “Peskara”, koje već dugi niz godina građani koriste za kupanje i rekreaciju. Tokom proteklih godina, rađeni su obimni radovi na čišćenju dna jezera, uređenju obale, nasipanju peska, izgradnji komunalne infrastrukture, postavljanju mobilijara i drugih sadržaja.

Tokom letnje sezone Peskara je prepuna kupača koji ovde provode svaki dan uživajući u njenim čarima! Tokom sezone ovde je prisutna spasilačka služba, a posetioci mogu potražiti osveženje i u nekom od ugostiteljskih objekata.

Šatrinačko jezero

Foto: Sremske vesti/Petar Remecki

Na oko 20 minuta od Rume, nalazi se jezero Međeš, poznatije pod imenom Šatrinačko jezero. Iako je prvobitna namena ovog jezera bila navodnjavanje okolnih voćnjaka i pašnjaka, ono je danas jedno od posećenijih turističkih mesta Srema i Fruške gore.

Šatrinačko jezero dostiže dužinu čak od 1100 metara i širinu od 350 metara. Prosečna dubina jezera kreće se oko 5 metara, mada na pojedinim mestima dostiže čak i 12 metara.

Ovo nestvarno mesto krase hrastove hladovine, plaža koju meštani najviše koriste za kupanje, tuševi, česme, kabina za presvlačenje i teren za odbojku na pesku.

Jezero je u privatnom vlasništvu, ali je otvoreno za javnost.

Bešenovačko jezero

Foto: Vojvodina uživo

Bešenovačko jezero ili jezero Beli Kamen se nalazi u blizini sela Bešenovo, na Fruškoj gori. Udaljeno je oko dvadeset kilometara od Sremske Mitrovice i Rume.

Ova nesvakidašnja oaza nastala je saradnjom čoveka i prirode, a veruje se da je jezero duboko preko 50m, a njen nivo vode stalno raste. 

Iako na Bešenovačkom jezeru nije dozvoljeno, zbog nepredvidivosti jezera i njegove dubine, to ne sprečava turiste da se osveže tokom letnjih dana.

Boja jezera je prozirna, čista i neobično tirkizno – azurne boje koja uliva mir. Neki veruju da je jezero lekovito zbog svog mineralnog sastava, dok isto važi i za blato oko samog jezera, pa se tako nemojte začuditi ako vidite kako ga posetioci nanose na svoje telo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.