Vojvodina i Temišvar jačaju regionalnu saradnju u brojnim oblastima

VOJVODINA – AP Vojvodina i rumunska Županija Timiš zaključile su danas sporazum kojim će se dosadašnja regionalna saradnja dodatno ojačati i konkretizovati u oblastima koje su od zajedničkog interesa.

Sporazum su u Temišvaru potpisali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Županije Timiš Alin-Adrijan Nika.

„U prethodnom periodu ostvarena je plodna međuregionalna saradnja sa Županijom Timiš. Potpisivanjem ovog sporazuma daćemo novi impuls našim ekonomskim i privrednim odnosima, ali ostvariti i intenzivniju saradnju u svim drugim oblastima koje su od zajedničkog interesa“, istakao je Mirović i dodao da će se nastaviti uspešno partnerstvo na prekograničnim projektima koji doprinose boljem životu građana i povezivanju srpskog i rumunskog stanovništva.

Sa prekograničnim partnerom iz Rumunije, Vojvodina će raditi na jačanju ekonomskih odnosa, infrastrukturnim projektima, pre svega izgradnji saobraćajnica, zatim na intenzivnijoj trgovinskoj razmeni, povezivanju razvojnih agencija i privrednih komora.

Povezivanje naših naučno-istraživačkih i kulturnih institucija, promocija turističkih potencijala – naročito verskog i kulturnog turizma – oblasti su u kojima saradnja takođe ima veliki potencijal za unapređenje.

„U Srbiji i AP Vojvodini doživljavamo Rumuniju kao veoma prijateljsku zemlju. Naše prijateljstvo i bratstvo treba da bude primer međuregionalne saradnje“, istakao je Mirović i dodao da u prilog tome govori i podrška koju rumunska manjina ima u AP Vojvodini kada je u pitanju očuvanje kulture i identiteta.

Mirović je podsetio na to da je Pokrajinska vlada finansirala izgradnju Etnografskog muzeja u Torku.

„To je važan projekat za Rumune u Vojvodini, ali i za sve nas, jer pokazuje naše poštovanje i razumevanje, ali i zajedničke vrednosti koje u Vojvodini imamo“, naglasio je Mirović.

Predsednik Županije Timiš Alin-Adrijan Nika istakao je da su u prethodnom periodu realizovani važni prekogranični projekti između Srbije i Rumunije koji su doprineli tome da građani sa obe strane granice žive bolje.

„Želimo da konkretizujemo i još više ojačamo saradnju naše dve regije“, istakao je Nika.

Događaju su prisustvovali pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i generalni konzul Srbije u Rumuniji Vladan Tadić.

Predsednik Mirović i sekretar Sofić su tokom posete Temišvaru obišli bogatu riznicu u Episkopskom dvoru Srpske pravoslavne crkve i Narodni muzej umetnosti Temišvara.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.