logo transparend vojvodina uzivo

Vojska Srbije pomaže građanima Slovenije u otklanjanju posledica poplava

BEOGRAD – Pripadnici Vojske Srbije, koji su prošle nedelje upućeni u Sloveniju, svakodnevno su angažovani na realizaciji različitih zadataka kako bi pomogli građanima ove zemlje u otklanjanju posledica katastrofalnih poplava, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

„Naš kontingent težišno je angažovan na severoistoku zemlje u najteže pogođenim oblastim – Koruškoj i Štajerskoj, gde su, usled poplava i klizišta, prekinute putne komunikacije i otežano snabdevanje stanovništva osnovnim životnim potrepštinama“, navodi Ministarstvao odbrane.

Kako je precizirano, letačke posade helikoptera Mi-17 i H-145M, ojačane pripadnicima specijalnih jedinica Vojske Srbije, realizuju vazdušni transport spasilačkih ekipa, civila, vode, goriva i drugog materijala, provodeći u vazduhu više od osam časova dnevno.

„Istovremeno u ugroženim područjima inžinjerijska radna grupa izvodi radove na raščišćavanju i popravci oštećenih puteva i sanaciji mnogobrojnih klizišta, dok pripadnici ABH službe Vojske Srbije realizuju biološku dezinfekciju puteva, zemljišta i objekata, uz upotrebu auto-cisterni i savremenih uređaja za dezinfekciju“, kaže se u saopštenju.

Pripadnici Vojske Srbije tokom angažovanja u humanitarnoj operaciji u Sloveniji nailaze na odličan prijem meštana, koji našim vojnicima iskazuju zahvalnost za pruženu pomoć i požrtvovan rad na stvaranju uslova za normalizaciju života.

Učešćem u humanitarnoj operaciji sprečavanja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posledica poplava u Sloveniji, ističe Ministarstvo, Vojska Srbije pokazuje spremnost i obučenost da u kratkom roku reaguje radi pružanja pomoći u područjima pogođenim elementarnim nepogodama, ne samo u zemlji već i u regionu.

Kako se navodi, na taj način, potvrđuje se i opredeljenost Srbije za jačanje regionalnih odnosa i saradnje.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.