Remontovane mašine za održavanje pruga u službi bezbednosti saobraćaja

SRBIJA – Zahvaljujući remontu dve mašine za redovno održavanje geometrije koloseka, za potrebe „Infrastrukture železnice Srbije“, od početka ove godine do avgusta obavljeno je mašinsko regulisanje 191 kilometara koloseka i 31 skretnice.
Foto: infrazs.rs

Remontovane mašine su, nakon remonta u zrenjaninskoj fabrici „Šinvoz“, počele sa radom, januara 2023. godine. Jedna mašina je kompletno remontovana i početkom avgusta 2023. godine angažovana je na pančevačkim prugama. Druga mašina nakon rada na terenu od januara do juna ove godine, trenutno se nalazi u zrenjaninskoj fabrici radi završetka druge faze remonta. Završetak radova planiran je do kraja ove godine.

Foto: infrazs.rs

Reč je o mašinama austrijske kompanije “Plasser & Theurer“, jednog od najvećih proizvođača mašina za održavanje i polaganje pruga u svetu. Ova austrijska kompanija dve mašine za održavanje pruga remontuje za potrebe „Infrastrukture železnice Srbije“ bez naknade, kao donaciju.

Foto: infrazs.rs

Ove mašine su prioritetno angažovane na održavanju magistralnih srpskih pruga, a tehničko-tehnološki su osposobljene i za radove na brzoj pruzi Beograd-Novi Sad.

“Plasser & Theurer“ je u zrenjaninskom „Šinvozu“ otvorio ovlašćeni regionalni servisni centar, pa je ova donacija rezultat promocije novih usluga koje austrijska kompanija nudi u regionu, ali i dugogodišnje uspešne saradnje sa srpskim železnicama.

Remont ove dve mašine finansira se iz donacije vredne 1,8 miliona evra, a ugovor o donaciji potpisali su „Infrastruktura železnice Srbije“ i austrijska kompanija „“Plasser & Theurer“.

Foto: infrazs.rs

Ove dve mašine, ključne za redovno održavanje geometrije koloseka, proizvedene su 2003. i 2004. godine. Jedna mašina je pre remonta obavila 18 hiljada, a druga nešto više od 12 hiljada radnih sati na terenu.

Remont mašina se odvija u dve faze. Prva faza remonta obe mašine, pored ostalog, obuhvata opravku osovinskih slogova, opravku obrtnih postolja, zamenu podbijačkih agregata, opravku kočionih uređaja, zamenu oštećenih stakala, zamenu dizel motora, farbanje, kalibrisanje, servis klima uređaja i ugradnju uređaja budnosti.

Druga faza remonta obuhvata obnovu enterijera mašina i ugradnju led svetla.

U okviru održavanja remontovanih mašina za redovno održavanje geometrije koloseka predviđen je kontrolni pregled mašina na svakih 24 meseca, a glavna opravka nakon šest godina od dana primopredaje iz fabričkog pogona remontera.

„Infrastruktura železnice Srbije“ na ovaj način obezbedila je da u prelaznom periodu održavanje geometrije koloseka na srpskim prugama bude kvalitetno, dok se ne realizuje nabavka nove, moderne mehanizacije za održavanje pruga, koja je neophodna što pre zbog starosti i tehničkih mogućnosti raspoloživih mašina.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.