Vesić: U Novom Sadu gradimo dva mosta, Fruškogorski koridor gotov do 2026.

NOVI SAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da Vlada Srbije u Novom Sadu sada gradi dva mosta i najavio da će do oktobra 2026. godine biti završen Fruškogorski koridor.

U okviru Fruškogorskog koridora gradi se most preko Dunava, Kać – Petrovaradin, što znači da će za nešto više od dve godine i taj most biti potpuno u funkciji, rekao je Vesić.
Takođe, naveo je i da će most u nastavku Bulevara Evrope, koji će imati vezu sa Fruškogorskim koridorom, biti pušten u saobraćaj do kraja 2026. godine.
„Koliki je značaj izgradnje ovih mostova, govore i podaci. Kada budu završeni, saobraćaj na Mostu slobode biće rasterećen za 40 odsto, a preko mosta na Petrovaradinskoj dugi za 50 odsto. Novosađani će godišnje štedeti oko 750.000 evra samo za gorivo, jer će ga manje trošiti, zbog kraćih veza između delova grada preko novih mostova. Da ne govorimo o tome koliko će se smanjiti zagađenje u gradu“, rekao je ministar Vesić.

Podsetio je i da se ispod Fruške gore gradi najduži tunel u Srbiji, dug 3,5 kilometara, koji će trajanje vožnje sa 20 minuta, koliko sada automobilima treba da prođu kroz zaštićenu prirodnu zonu, smanjiti na pet minuta.
„To je najekološkiji projekat koji trenutno imamo u Srbiji. A, sve ovo jasno govori koliko su novi mostovi važni za ljude koji žive u Novom Sadu“, podvukao je Vesić.
Dodao je da je most Kać – Petrovaradin posebno važan i zbog toga što će biti ne samo veza Fruškogorskog koridora sa auto-putem Beograd-Novi Sad, već i veza do nove brze saobraćajnice Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, čija je izgradnja počela.

„Novi Sad u poslednjih nekoliko godina, od grada na jednom auto-putu postaje grad koji će se nalaziti na dva auto-puta i jednoj brzoj saobraćajnici, kao i na brzoj pruzi koja će voditi prema Budimpešti, ali i prema Solunu i Atini. To je velika promena i tek će se videti šta će to značiti za razvoj i privredu ovog grada“, rekao je Vesić.
On je najavio je i nastavak realizacije projekata saobraćajne infrastrukture, i to ne samo u Novom Sadu.
„Nastavićemo da radimo, čeka nas puno projekata ne samo u Novom Sadu, gde ćemo raditi i još jedan pešačko biciklistički most. Sledi i obnova regionalnih pruga i sve to je samo deo velike vizije predsednika Aleksandra Vučića da se Srbija regionalno poveže, privuče investicije, da građani imaju više mogućnosti i bolji životni standard“, rekao je Vesić.
Obilasku mostova prisustvovali su pored Vesića i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Vlade Vojvodine Maja Gojković, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.