Vesić: Srbiji ove godine 11.000 više dozvola za prevoz od Nemačke

BEOGRAD – U Beogradu je danas završeno dvodnevno zasedanje Mešovite radne grupe za drumski saobraćaj Srbije i Nemačke.

“Srbija je veoma zadovoljna sastankom, jer smo za 2023. godinu dobili 11.000 više pojedinačnih dozvola nego što smo imali za ovu i prošlu godinu. To su dozvole koje mogu da koriste srpski autoprevoznici čija vozila imaju motor Euro 6”, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Kako je istakao, Srbija želi da i na svojim drumovima ima kamione koji imaju motore Euro 6 i zato nismo ni želeli da tražimo povećanje broj dozvola za kamione koje imaju motore koji zagađuju životnu sredinu. “Tako će srpski autoprevoznici imati ove godine 56.200 dozvola dok smo prošle godine imali 45.200 dozvola. Ovo je najveći broj dozvola koje je Srbija ikada dobila od Savezne Republike Nemačke”, naglasio je Vesić, saopšteno je iz ministarstva.

“Mešovita komisija nije imala mandat da razmatra srpski zahtev da se dozvole za srpske kamiondžije ukine režim dozvola. To je odluka koja se donosi na političkom nivou i biće jedna od tema mojih razgovora kada budem posetio Berlin”, kazao je ministar Vesić.

Delegaciju Srbije je predvodio moj pomoćnik za drumski saobraćaj Miroslav Alempić i Damir Ledenčan, načelnik odeljenja za drumski transport Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, naveo je Vesić. Vesić se posebno zahvalio Privrednoj komori Srbije, njenom predsedniku Marku Čadežu i njegovom savetniku Davidu Piegackom na velikoj pomoći i zajedničkom radu.

“Takođe, želim da se zahvalim našim nemačkim partnerima na podršci i zato što Srbiju doživljavaju kao partnera u kreiranju zajedničke evropske budućnosti”, rekao je Vesić.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: