Vesić sa Salvinijem: Na pomolu nova saradnja sa Italijom u više oblasti

Goran Vesić
RIM  – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je posle sastanka sa potpredsednikom Saveta ministara Italije i ministrom infrastrukture i saobraćaja Mateom Salvinijem rekao da će dve zemlje u narednom periodu zajednički da rade na ukidanju tranzitnih dozvola, kao i da se očujkuje nova saradnja u oblasti građavinarstva i kada je reč o povezivanju Italije sa srpskim brzim prugama.

Vesić je za Tanjug, posle sastanka u Ministarstvu infrastrukture i saobraćaja u Rimu, istakao da će za početak biti povećan broj izdatih dozvola i da će procedura za izdavanje biti olakšana, a da će posle toga biti održan sastanak mešovite komisije koja će raditi na ukidanju dozvola.

Naveo je i da će u narednim nedeljama dve vlade potpisati memorandum o saradnji u oblasti infrastrukture i najavio je da će 21. marta biti organiazvan forum u Beogradu, na kojem će biti prisituno 145 firmi iz Italije.

“Narednih meseci u Privrednoj komori Srbije biće priređen i zajednički sastanak italijanskih i srpskiih građevinskih kompanija, kako bi jedni druge upoznali i kako bi se razgovaralo o zajedničkom učešću na tenderima u Srbiji, Italiji i na trećim tržištima”, naveo je ministar.

Dodao je da je Salvini izrazio interesovanje Italije da se ta zemlja poveže s projektom brzih pruga u Srbiji, poput one prema Budimpešti.

“To važi i za prugu koja se sada gradi prema Nišu i biće produžena do Severne Makedonije, a jednog dana i sa Grčkom i Turskom, pa Italija ima interes da se i na taj način transportno poveže sa Srbijom i Balkanom”, rekao je Vesić.

Napomenuo je da već postoje inicijative i za takvo povezivanje sa Austrijom

“A sada se i Italija uključuje u ovaj evropski projekat, što je veoma važno, jer ćemo imati snažniju podršku da taj projekat bude što pre realizovan”, naglasio je on.

Konstatovano je na sastanku da je spoljnotrgovinska razmena u porastu.

“Kada je reč o te 4,5 miljarde naše razmene to su tradicionalne grane u kojima mi sarađujemo sa Italijom poput industrijskih mašina, konfekcije, obuća i odeća, ali da ima prostora za rad kada su u pitanju IT industrija, kreativna industrija i zelena energija”, rekao je srpski ministar.

U ime predsednika Srbije i vlade, ministar Vesić je zahvalio Salviniju na podršci koju je pružao Srbiji, čak i u vreme NATO agresije 1999. godine.

On je dodao da je italijanski političar jedan od retkih koji je uvek izražavao razumevanje za poziciju Srbije.

Vesić dodaje i da mu je Salvini preneo podršku Vlade Italije za evropski put Srbije i njeno članstvo u Evropskoj uniji.

“Veoma je važno da imamo jednog tavkog prijatelja kako bi Srbija ispunila svoj strateški cilj i postala članica Eevropske unije”, dodao je on.

Vesić je na kraju pozvao Salvinija da poseti Srbiju, što će, kako je rekao, italijasnki ministar učiniti do kraja godine, pa će to biti prilika da se razgovara o novim oblastima saradnje.

On je istakao da konstantno napreduje saradnja Srbije i Italije, s kojom Srbija ima 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: