Vesić: Nastavljamo da negujemo plodnu političku i ekonomsku saradnju sa Kinom

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je strateški cilj Vlade Srbije punopravno članstvo u EU, ali i da će Srbija nastaviti da neguje plodnu političku i ekonomsku saradnju sa tradicionalnim prijateljima među kojima je Kina.

Vesić je na Globalnom forumu održivog transporta u Pekingu istakao da mu je zadovljstvo što kao ministar transporta učestvuje na ovom forumu.

On se u ime Vlade Srbije i u svoje lično ime zahvalio na izuzetnoj saradnji koju Srbija ima sa Kinom u oblasti infrastrukture.

“Kao zahvalnost Kini za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Srbija pridaje veliki značaj negovanju tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Kinom i izuzetna mi je čast da istaknem da je međunarodna saradnja naše dve zemlje trenutno na istorijskom nivou zahvaljujući čeličnom prijateljstvu koje grade predsednik Srbije Aleksandra Vučić i predsednik Kine Si Điping”, rekao je Vesić.

On je naglasio da u ovom trenutku Srbija gradi preko 1.000 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica koje se nalaze na važnim regionalnim i evropskim koridorima.

“Sa ponosom želim da napomenem da se neki od najvažnijih projekata realizuju upravo sa našim kineskim partnerima, poput izgradnje obilaznice oko Beograda, Fruškogorskog koridora, izgradnje deonice Preljina- Požega, kao deo auto-puta Južni Jadran, kojim se ostvaruje veze Srbije i Crne Gore, ali i izgradnja Dunavskog koridora”, dodao je Vesić.

Pored toga zajedno sa našim kineskim partnerima, kako je rekao Vesić, realizuje se i projekat “Čista Srbija” čija je vrednost 3,5 milijarde evra, a u okviru koga će 2,3 miliona ljudi u Srbiji dobiti kanalizaciju.

“Vlada Srbije je u protekle četiri godine uložila više od 1,5 milijardi eura u rekonstrukciju starih i izgradnju novih železničkih pruga. U svetlu regionalnog povezivanja Srbije i Kine, kao i prioritetnog infrastrukturnog cilja sa našim kineskim partnerima izgrađena je i rekonstruisana brza pruga Beograd – Novi Sad, za brzine do 200 kilometara na časa i ukupne dužine 75 kilometara. Radovi na izgradnji brze pruge od Novog Sada do Subotice i do granice sa Mađarskom su u toku, odakle će naši mađarski partneri graditi svoj deo pruge do Budimpešte”, rekao je on.

Vesić je dodao da očekuje da će se do 2025. godine od Beograda do Budimpešte stizati za manje od tri sata vožnje.

“To je veliki uspeh za Srbiju, ali i za Mađarsku i Kinu. U planu je povezivanje pruge od Niša do Skoplja i dalje ka Solunu, kao i od Niša do granice sa Bugarskom. Brza pruga od Beograda do Niša biće dodatno izgrađena uz pomoć bespovratnih sredstava EU. Na ovaj način Srbija će biti umrežena sa svim važnim železničkim centrima regiona i jugoistočne Evrope i na pravi način iskoristi svoj povoljan geografski položaj”, naglasio je Vesić.

Srbija trenutno gradi i rekonsktruiše preko 130 kilometara železničkih pruga, dodao je Vesić, i rekao da je do sada rekonstruisano preko 860 kilometara pruga.

“U planu je izgradnja dodatnih železničkih kapaciteta kao i rekonsktrucija i modernizacija postojećih pruga- preko 1.200 kilometara”, dodao je on. Na kraju svog obraćanja ministar se zahvalio svima koji su podržali Srbiju kako bi dobila organizaciju izložbe EXPO2027.

“Biće nam izuzetna čast da vaše cenjene države ugostimo u Beogradu na najbolji mogući način i da organizujemo događaj koji će se pamtiti”, naglasio je on.

On je rekao i da sve zemlje bez obzira na stepen njihove razvijenosti rade i ulažu napore kako bi obezbedili smanjenje emisije štetnih gasova, kako bi obezbedili bolju zaštitu životne sredine.

Vesić je dodao da sve zemlje rade i na tome da obezbede što više električnih automobila, što postaje globalni trend.

“Time je značajnije to što Srbija radi kako bi unapredila auto-puteve takvom opremom kako bi bili spremni za promene koje se dešavaju u svetu. Nije više pitanje da li ćemo za 10,15 godina koristiti električne automobile, ne nego da li ćemo imati uopšte priliku da koristimo neke druge jer će biti samo njih . Srbija mora da bude spremna i zato je važno da čujemo mišljenja drugih”, rekao je Vesić.

Vesić u Pekingu sa kolegama o održivom transportu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sastao se sa više ministara sa kojima je razmenio iskustva i ideje u ovoj oblasti i dogovorio posete.

“Imao sam bilateralni sastanak sa ministrom digitalnog razvoja transporta Azerbejdžana Rašadom Nabijem i razgovarali smo o njihovim kompanijama koje rade u Srbiju, pre svega o Azvirt – u koji radi dobar posao u našoj zemlji. Takođe, smo razgovarali o tome kako ćemo dodatno da obezbedimo dozvole za naše prevoznike, kako naše tako i azerbejdžanske. Razgovarali smo o odnosima naše dve zemlje. Mi sa Azerbejdžanom imamo dobre odnose i kao što znate predsednik Azerbejdžana je boravio u Beogradu, a naš predsednik Aleksandar Vučić je potom posetio ovu zemlju”, rekao je on nakon sednice .

Pored toga, ministar Vesić se sastao i sa ministrom transporta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Nama su UAE prijateljska zemlja i oni su zemlja sa kojom imamo odličnu saradnju i nemamo nijedno otvoreno pitanje, tako da je to bio prijateljski razgovor i na njemu smo konstatovali šta sve radimo i šta sve možemo zajedno u budućnosti, dodao je on.

Vesić se sastao i sa ministrima iz Šri Lanke, Vijetmana, Uzbekistana, Saudijske Arabije i najavio posetu Saudijskoj Arabiji.

“Saudijska Arabija planira da gradi jedan veliki broj brzih pruga i čuli su već i njihov ministar je bio u poseti Srbiji i hteli su da vide kako mi to radimo. To je prilika za naše kompanije i naše projektne biroe da posete Saudijsku Arabiju i da eventualno dobijemo posao za CIP, ali i za druge projektne biroe, kao i za naše kompanije koje sada rade na prugama i koji bi mogli da rade u drugim zemljama, kao na primer u Saudijskoj Arabiji”, rekao je ministar.

On je dodao da se na konferenciji i na sastancima govorilo i o dostupnosti javnog prevoza.

“Ako želimo da smanjimo broj vozila, moramo da gradimo više pruga, moramo da učinimo javni prevoz dostupnijim ljudima, jer u tom slučaju se neće koristiti automobili”, rekao je Vesić navodeći primer Kine i Pekinga u kome se pre sedam, osam godina nije videlo nebo od smoga, a danas je sasvim drugačiji grad.

“Uradili i uložili ogromne napore kada je u pitanju zaštita životne sredine , i sigurna sam da 40 do 50 odsto automobila ima zelene tablice, što znači da su električni i možete da vidite da kada postoji snažna volja stvari mogu da se menjaju. Mislim da i mi to isto radimo i ovo je dobra prilika da zajedno sarađujemo”, istakao je Vesić.

Na sastancima su bili prisutni i članovi delegacije – državni sekretari Vladmir Džamić i Mihajlo Mišić, pomoćnici ministra Tanja Popović i Ivan Divac, specijalni savetnik Dobrila Ponorac, šefica kabineta ministra Aleksandra Aćimović i izvršni direktor AD “Infrastrukture železnice Srbije” Milan Novović.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: