Stano: Na KiM je došlo do veoma opasne situacije, mora da dođe do deeskalacije

BRISEL – Stano je istakao da mora da se nađe izlaz iz stalnih kriza na KiM kroz dijalog

Portparol EU Peter Stano ponovio je danas da je Evropska unija jasno osudila jučerašnja dešavanja u selu Banjska na severu KiM, da je došlo do veoma opasne situacije i da mora da dođe do deeskalacije.

“Apelujemo na obe strane da dođe do deeskalacije”, rekao je Stano.

On je ponovio da su svi stavovi EU o stanju na KiM sadržani u prošlonedeljnom saopštenju u kome se navodi veoma jasno šta EU očekuje od obe strane.

“EU je veoma jasna – mi smo posrednik. Obe strane žele da se pridruže EU, a njihov put ide preko dijaloga. Sve to je veoma jasno rečeno u saopštenju članica EU – kako moraju da se ponašaju da bi ušle u EU”, rekao je Stano.

Na pitanje albanskih novinara da li postoji mogućnost da se uvedu mere, Stano je rekao da je istraga još u toku i da se još ispituju sve činjenice o tom, rekao je Stano, terorističkom aktu.

“Mere uvedene Kosovu nisu sankcije, od starta smo rekli da je EU bila jasna da su mere privremene. Ukoliko EU nađe razlog uvešće ih i Srbiji”, rekao je Stano.

Upitan da li visoki komesar za bezbednost i spoljnu politiku Žozep Borelj ima u planu još neki sastanak na visokom nivou sa Beogradom i Prištinom, Stano je rekao da je to deo dijaloga i da će strane pozvati kada bude prigodno.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: