logo transparend vojvodina uzivo

Veliki uspeh scenskog stvaralaštva pećinačkog Kulturnog centra

PEĆINCI – Dve predstave rađene u produkciji Kulturnog centra Pećinci pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave osvojile su sedam nagrada na 30. Vojvođanskom festivalu novih teatarskih formi i monodrame koji je od 5. do 9. juna održan u Bačkoj Palanci u organizaciji Kulturnog centra opštine Bačka Palanka i Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.
Foto: Opština Pećinci

Vršilac dužnosti direktora KCP Slobodan Stanković rekao je da su osvojene nagrade rezultat dugotrajnog rada i zalaganja, kao i ulaganja u scensko stvaralaštvo.

“Scensko stvaralaštvo, pogotovu kod dece i mladih u našoj opštini je na zavidnom nivou što pokazuju osvojene nagrade, ali i broj članova koji pohađa dramsku sekciju koja je potpuno besplatna za svu decu sa teritorije naše opštine. Pored toga što smo domaćini najboljim dečijim ansamblima koji se bave glumom, od prošle godine se upravo u našem mestu održava edukacija rukovodioca dramskih sekcija iz čitave Vojvodine” – kaže Stanković, i dodaje da fukniconisanje sekcija, između ostalog i dramske, ne bi bilo moguće bez finansijske podrške pećinačke lokalne samouprave.

Kamerna duodrama “Igre u pesku” rađena po tekstu Mihala Valčaka u adaptaciji i režiji Bojana Naića osvojila je treće mesto u konkurenciji od šest predstava, kao i diplomu za najbolju scenografiju, dok je žiri publike Teodoru Đukić i Aleksu Vlainića nagradio diplomama za glumačka ostvarenja u predstavi.

Foto: Opština Pećinci

“Kada smo počeli da pripremamo ovu predstavu, imali smo jedan cilj: da podignemo nivo svesti publike o problemu koji nas je nažalost zadesio. Poruka koju šaljemo ovom predstavom je potreba da se zainteresujemo za život dece kako bi ih pravilno i pravovremeno posavetovali. Najvažnije od svega je to što predstava podstiče potrebu dece za razgovorom sa najbližima i iskreno razumevanje njihovih potreba” – rekao je Bojan Naić, kome je ovo bio rediteljski debi.

Crnohumorna kamerna monodrama “Kosana, udovica ovdašnja” rađena po tekstu Đoke Filipovića u dramatizaciji i režiji Slobodana Stankovića na pomenutom festivalu osvojila je diplomu za inovativnost, kao i diplomu za najbolju dramatizaciju, dok je žiri publike Merimu Radivojević koja tumači lik Kosane nagradio diplomom za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi.

Foto: Opština Pećinci

“Nagrade su samo potvrda da su se uloženo vreme i trud isplatili. Pravi pokazatelj da li je nešto dobro ili ne jeste publika koja se ne da prevariti, jer svaki gledalac na kraju svojim aplauzom nagradi ono što je dobro. Zahtevno je bilo dočarati ženu sremačkog mentaliteta, svima dobro poznatu u svom okruženju, koja je situaciju u kojoj se našla pretvorila u privatni biznis” – kazala je Radivojević.

Obe predstave su na takmičarskim festivalima u Beočinu i Bačkoj Palanci osvojile ukupno sedamnaest nagrada od kojih šest festivalskih i jedanaest glumačkih.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.