Vašington: Dah Evrope u SAD

Glavni grad SAD, Vašington, neviđena je riznica kulturnih spomenika, divnih parkova i ogromnih muzeja, ali i poligon establišmenta gde se donose političke odluke koje imaju uticaj na čitav svet. Osim toga, Vašington je verovatno i “najevropskiji” grad u SAD.

Njegovi široki bulevari i raskošna arhitektura podsećaju na Pariz, uredne tipske kuće na London, a prostrani parkovi na one u Briselu.

Ovo ne čudi, s obzirom da je prestonicu SAD primarno dizajnirao francuski inženjer i arhitenkta Pjer Čarls Lenfan, inače prijatelj Džordža Vašingtona.

Iako se nalazi relativno blizu Njujorka, Vašington je njegova sušta suprotnost. Čist, miran, uredan i bez nebodera, nudi dobar balans ludnici Menhetna u nezvaničnoj prestonici zapadne hemisfere – Njujorku.

Ukoliko posetite ova dva velegrada tokom istog putovanja, biće vam teško da poverujete da se uopšte nalaze u istoj zemlji.
Ako bi se morala izdvojiti samo jedna stvar koja Vašington čini vrednim posete, to su svakako njegovi muzeji i spomenici.

Teško da na čitavom svetu postoji nešto slično Smitsonovskom institutu, u okviru kojeg se na relativno maloj teritoriji nalazi 19 muzeja svetskog ranga prepunih važnih artefakata, a u koje je pritom ulaz besplatan.

Za svakog radoznalca će se pronaći ponešto: od originalnih letelica koje su SAD lansirale u svemir u Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemira, pa do Rodenovih skulputra i jedinog dela Leonarda de Vinčija izloženog u Amerikama – portreta Ginevra de’ Benci.
Smitsonovski institut godinšnje primi oko 30 miliona posetilaca, bez ikakve novčane nadoknade. Godišnji budžet institucije je nešto više od milijardu dolara državnog novca.

Pored muzeja, eks libris Vašingtona čine i spomenici i memorijali koji moćno komuniciraju poznati američki narativ i odaju počast kako lepim, tako i onim najgorim momentima kroz koje su SAD u prošlosti.

Od Linkolna do Martina Lutera Kinga Jr, preko memorijala veteranima iz Vijetnama, pa do Frenklina Delano Ruzvelta koji je ovekovečen sa svojim škotskim terijerom, takođe stanovnikom Bele kuće.

Foto: Pixabay/Mark Thomas

Na samo 177 kvadratnih kilometara koncentrisana je čitava istorija američke demokratije i gotovo svi simboli iste, te se u jednom danu mogu obići i Deklaracija nezavisnosti i mesto sa kog je Marting Luter King Jr u svom legendarnom govoru izjavio “Imam san” (“I have a dream”), proći pored Ford teatra gde je ubijen Abraham Linkoln, ali isto tako i prepoznati scenografije iz serija koje se bave američkom politikom kao što su “Homeland” ili “House of cards”.

Vašington je dom predsednika, Kongresa i Vrhovnog suda – glavnih struktura američke vlade.
Ukoliko se najavite dovoljno unapred moguće je posetiti i najpoznatiju “kuću” u SAD – Belu kuću, rezidenciju u kojoj su živeli 44 amerčka predsednika u neoklasicističkom stilu, a uz malo sreće i načuti razgovore kongresmena ili senatora kada se u barovima zapričaju o poslu.

Foto: Unsplash/Jacob Creswick

Još jedna jedinstvena aktivnost je (besplatna) mogućnost prisustvovanja usmenim raspravama Vrhovnog suda.

Zahvaljujići sveprisutnom multikulturalizmu u gradu se mogu pronaći najraznovrsniji restorani – od japanskih preko gruzijskih pa do etiopijskih.

Naravno, na raspolaganju je i domaća kuhunja. Ipak, sa američkom hranom treba biti pažljiv budući da samo jedno parče čižkejka u poznatoj gradskoj poslastičarnici “Cheesecake factory” ima i do – 1500 kalorija.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: