Ovaj grad je jedan od najznačajnijih austrijskih centara, idealan je za jesenje putovanje

Izuzetno je atraktivna turistička destinacija, sa brojnim kulturno-istorijskim sadržajima

Istorija Graca seže daleko u prošlost. Prvi put ovaj grad se pominje 1128. godine, a ime su mu dali slovenski naseljenici. Od četrnaestog veka Grac postaje središte vlasti habzburških vladara, zbog čega je njegov razvoj bio vrlo brz.

Turističke atrakcije

Grazer Schlossberg je najveća atrakcija Graca. Ovo je dvorac, koji se tokom vremena pretvorio u jednu od najmoćnijih evropskih tvrđava. O njegovoj snazi govori i to da ga čak Napoleon nije uspeo osvojiti. Nalazi se na brdu u centru Graca, a do njega se dolazi žičarom, ili starim stazama.
Uhrturm je čuveni toranj na kome se nalazi tri zvona. Prvo, koje je ujedno i najstarije, otkucava sate. Drugo je služilo kako bi upozoravalo na požare. Treće zvono je zvonilo prilikom izvršavanja egzekucije.

Katedrala Graca je izgrađena u petnaestom veku, u vreme kada se u ovom gradu nalazilo sedište austrijskog cara Frederika III. Odlikuje je mešavina gotskog i baroknog stila, a u njoj se nalazi i čuveno umetničko delo „ Razapinjanje Konrada Laiba “, jedan od najlepših primera kasno gotskog slikarstva.

Kunsthaus je muzej savremene umetnosti. Izgrađen  je 2003. godine, u čast obeležavanja što je Grac te godine bio „ Evropski grad kulture “. Često se naziva „ prijateljski vanzemaljac “, a zbog toga što se nalazi na mestu koje je tipično po baroknoj arhitekturi. Danas ovo neobično zdanje pedstavlja harmoniju između starog i novog Graca.

Ostrvo na reci Muri (  Murinsel  ) je takođe izgrađeno povodom obeležavanja godine kada je Grac bio „ Evropski grad kulture “. Reč je o čeličnoj konstrukciji oblika poluotvorene školjke. Ostrvo je privezano lancima, a sa obalom povezano mostovima. Unutra se nalaze kafe, restoran, amifteatar, i igralište za decu.

Hauptplatz je trg trapezastog oblika, i centar gradskog života. Nastao je u sedamnaestom veku, i od njega polaze sve značajne ulice Graca. Tu se nalazi brojni šoping centri, kao i razni kiosci sa brzom hranom. Na trgu se nalazi i gradska kuća, ili Rathaus.

Landeszeughaus je čuveni muzej oružja, koji poseduje jednu od najboljih kolekcija na pet spratova. Oružje koje potiče mahom iz šesnaestog i sedamnaestog veka svedoči o vojnoj prošlosti Graca, koji je često bio na udaru Osmanlija. Muzej se nalazi u nekadašnjem skladištu oružja iz sedamnaestog veka.

 

 

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: