„Vašar zimnice“: Dobra ponuda i pored lošeg vremena (FOTO)

Vašar zimnice
SUBOTICA – Iako je kiša ometala i prodavce i kupce, na  tradicionalnom „Vašaru zimnice“ koji je danas održan na Kvantaškoj pijaci u Subotici, moglo se dobro pazariti. Oko pedeset proizvođača i prodavaca ponudilo je Subotičanima dobar izbor sezonskog povrća i voća a obzirom na vremenske prilike, i odziv kupaca je bio na nivou očekivanja.

– Ova godina je zbog suše bila veoma specifična pa već sada nekih proizvoda, kao što je pradajz, na primer, ima u veoma malim količinama – kaže Karolj Sabo, poljoprivredni proizvođač povrća i voća sa Kelebije. – Dobra je ponuda paprike, a na drugoj strani još nema kupusa i karfiola u dovoljnim količinama. Peršun i šargarepu ćemo vaditi kasnije, jer značajan deo ovog povrća treba sačuvati tokom zime. Zato treba organizovati još jedan ovakav vašar sredinom oktobra, kao što je bilo ranijih godina. Karolj Sabo redovno prodaje svoje proizvode na Kvantaškoj pijaci u Subotici i, iako se suočava sa nizom problema, zadovoljan je prometom. Kaže da sve proizvodi na tradicionaln način, da čuva stare sorte voća i povrća i da kupci to prepoznaju. – Pored suše nas pogađa i cena goriva, na žalost sve je poskupelo, a mi svoje cene prilagođavamo mogućnostima kupaca. Znamo da i oni trpe teret ove energetske krize pa nemamo kud – dodaje Sabo.

Robert Dudaš sa Palića je na „Vašar zimnice“ izneo kukuruz šećerac po kojem ga kupci prepoznaju već godinama. Kaže da na Kvantašku pijacu u Subotici u sezoni dolazi svakog vikenda.

Većina povrtara i voćara iz regiona, koji su svoju robu ponudili na „Vašaru zimnice“, proda kupcima najveći deo svojih proizvoda na Kvantaškoj pijaci u Subotici. Iz prve ruke, kako vole da kažu.

– Tu sam obično dva puta nedeljno, za više nemam vremena – kaže poljoprivrednik Sabolč Engi iz Bačkih Vinograda. – Godina je teška, problem je formirati cene jer su nam troškovi sve veći, ali meni je ovde dobro jer gotovo sve što proizvedem prodam na Kvantaškoj pijaci.

Na „Vašaru zimnice“ se najviše kupovao krompir, crni i beli luk i sve vrste paprike. Najviše babura i takozvana paradajz paprika, koje se tradicionalno kisele i ostavljaju u tegle. A kada je reč o voću najtraženiji su bili grožće i jabuke.

Dvadeset i prvi „Vašar zimnice“ je organizovalo Javno komunalno preduzeće „Subotičke pijace“.

vašar zimnice
Foto: JKP „Subotičke pijace“
Foto: JKP „Subotičke pijace“
Foto: JKP „Subotičke pijace“
Foto: JKP „Subotičke pijace“

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.