Uz goste iz Srbije i inostranstva svečano otvorena manifestacija “Beloblatska kobasica”

ZRENJANIN – Vremenske neprilike nisu uspele da pokvare svečano otvaranje devete po redu tradicionalne manifestacije „Beloblatska kobasica“ koja se ovog vikenda održava u naseljenom mestu Belo Blato, nadomak Zrenjanina, uz veliki broj gostiju iz Srbije Rumunije, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Bosne i Hercegovine.

Beloblatska kobasica”, dvodnevna turističko-gastronomska manifestacija, dočarava neke stare seoske običaje, uz neizbežnu šaroliku ponudu na tezgama, prodajne izložbe, zanimljiva takmičenja u svinjokolju na tradicionalan način i u pravljenju domaćih kobasica, uz prigodan kulturno-umetnički program.

Manifestaciju pred velikim brojem ljudi je otvorio gradonačelnik Simo Salapura, a pored njega obratili su se i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrakova, kao i predsednik Saveta MZ Belo Blato Miroslav Markuš.

Gradonačelnik Salapura  je obraćajući se prisutnima rekao da je veliko zadovoljstvo jer je manifestacija napredovala, od skromne seoske u početku, do zvanične manifestacije grada Zrenjanina, da bi danas prevazišla i lokalne okvire i postala regionalna, pa i internacionalna.

“Na to smo veoma ponosni i grad Zrenjanin će nastaviti i dalje da podržava i manifestaciju, kroz finansijsku podršku organizaciji, ali i kroz ulaganja u infrastrukturu, ne samo u ovoj mesnoj zajednici, već u svim na gradskoj teritoriji. Znamo da je to skladna višenacionalna zajednica, u jedinstvenom prirodnom okruženju, naslonjena na Carsku baru, sa specifičnim običajima koji se ovde neguju, sve to stvara u Belom Blatu neobičnu i interesantnu priču kada je u pitanju turizam i privlačenje gostiju. Na jesen, uz seosku slavu, u Belom Blatu biće obeležena i 140. godišnjica od doseljavanja Slovaka, veliki i značajan jubilej. Obeležićemo ovu godišnjicu na dostojan način, u saradnji s Nacionalnim savetom slovačke nacionalne manjine, a verujem i uz podršku Pokrajine i Republike” –  najavio je gradonačelnik Salapura.

Gradonačelnik je pomenuo i Belo Blato kao atraktivnu seosku sredinu za doseljavanje i podsetio da je u akciji Ministarstva za brigu o selu na teritoriji Zrenjanina najviše praznih kuća prodato upravo u ovom selu.

“Otvarajući današnju manifestaciju, već razmišljamo o sledećoj, jubilarnoj i na koji način dodatno da doprinesemo ovdašnjoj turističkoj ponudi. Prošle godine promenili smo koncept manifestacije i produžili je na dva dana, jer kapaciteti nisu bili dovoljni za prihvat toliko gostiju. Tome ide u prilog i interesovanje mladih bračnih parova da ovde kupe kuće, što je preko akcije ministarstva učinilo njih osam u protekle dve godine. Nadamo se sa ćemo, uz ovakve manifestacije i kroz infrastrukturna ulaganja, doprineti da se i drugi odluče za takav korak”, poručio je gradonačelnik danas u Belom Blatu.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin, a organizatori Turistička organizacija grada Zrenjanina i Mesna zajednica “Belo Blato”.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: