Uskoro ćemo uživati u ovim festivalima i manifestacijama (FOTO)

VOJVODINA – Tokom cele godine, posetioci i žitelji naše ravnice imaju priliku da uživaju u bogatom programu manifestacija i festivala. Oni su iz godine u godinu sve brojniji, dok svaka od manifestacija i festivala u Vojvodini pruža jedinstven doživljaj.

Štrudlijada – Novo Miloševo

Foto: Wikimedia.Commons/Nikolastaverna

Manifestacija “Štrudlijada” tradicionalno okuplja veliki broj sladokusaca, u malenom banatskom naselju, Novom Miloševu. Uz bogat kulturno umetnički program, razna takmičenja, Novomiloševčani su poslednjih godina stvorili ovu prepoznaljivu manifestaciju u kojoj svake godine, uživaju mnogobrojni posetioci. Štrudlijada će se ove godine održati 2. avgusta.

Srem Folk Fest – Sremska Mitrovica

Foto: PrtSc/sremskenovine.co.rs

U periodu od 11 do 14. avgusta, po 19. put održaće se Međunarodni festival folklora “Srem Folk Fest” u Sremskoj Mitrovici.

Međunarodni festival folklora “Srem Folk Fest” održaće se od 11. do 14. avgusta po 19. put u Sremskoj Mitrovici. Početak koncertnog programa zakazan je za 20:30 časova. Festival će ove godine okupiti učesnike iz čak 13 zemalja – Bugarska, Bosna i Hercegovina, Grčka, Gruzija, Indija, Meksiko, Nemačka, Severna Makedonija, Slovačka, Turska, Hrvatska, Španija i Srbija.

Početak koncertnog programa zakazan je za 20:30 časova.

Bodrog Fest – Bački Monoštor

Foto: PrtSc/Bodrog Fest/Facebook

U periodu od 11. do 12. avgusta, održaće se manifestacija “Bodrog Fest” u Bačkom Monoštoru. Svi posetioci manifestacije imaće priliku da uživaju u muzičkom programu i tradicionalnim gurmanlucima na čelu sa ribljim paprikašem, perkeltom, pečenom ribom, paprikašem od divljači. Takođe, za sve sladokusce biće pripremljeni i deserti po kojima je ovo seoce poznato.

Foto: PrtSc/Bodrog Fest/Facebook

Pored preukusnih jela, na manifestaciji će biti izloženi proizvodi starih zanata, ručni radovi i ostali domaći proizvodi, karakteristični za Bački Monoštor i okolinu.

Dani piva – Zrenjanin

Foto: PrtSc/danipiva.rs

U periodu od 8. do 13. avgusta, po 38. put, održaće se Dani piva u Zrenjaninu. Manifestacija posvećena pivu nastala je davne 1986. godine kako bi se obeležilo 240 godina proizvodnje piva u Zrenjaninu. I ove godine, pored piva, posetioci će imati priliku da uživaju u muzičkom, zabavnom, sportskom, društveno – edukativnom i dečijem program koji je namenjen svim uzrastima!

Na radost mnogih, održaće se i takmičenje u brzom ispijanju piva, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Vinarske noći – Šid

Foto: Freepik/wavebreakmedia_micro

Manifestacija “Vinarske noći” održaće se 18. avgusta u Šidu. Posetioci manifestacije imaće priliku da probaju najukusnija vina, sremskog podneblja, koje predstavljaju lokalne vinarije i vinari, ali i vinari iz inostranstva.

Pored toga, mnogobrojne štandove će krasiti i proizvodi poljoprivrednih gazdinstava iz cele opštine. Što se tiče ostatka programa, tamburaši do kraja večeri zabavljati sve posetioce manifestacije.

Festival uličnih svirača – Novi Sad

Foto: Gradske info

U periodu od 24. do 26. avgusta, po 23. put, održaće se “Festival uličnih svirača ” u Novom Sadu. Muzičari, plesači i drugi umetnici iz zemlje i inostranstva će i ove godine ukrasiti Srpsku Atinu bogatim programom za sve uzraste.

Festival uličnih svirača svake godine okupi više od 70.000 posetilaca, a svi programi su besplatni!

Vinski park – Sremska Mitrovica

Foto: PrtSc/VINSKI PARK Sremska Mitrovica/Facebook

Manifestacija “Vinski park” održaće 26. avgusta u Sremskoj Mitrovici u Gradskom parku. Ove godine, gost manifestacije je Slovenija, dok će svi posetioci pored kvalitetnog vina imati priliku da probaju ukusne, domaće specijalitete malih proizvođača.

Takođe, preko 100 vinarija iz Srbije i regiona predstaviće više od 700 preukusnih vina. Manifestacija počinje u 17 časova.

Gastro Srem – Stara Pazova

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GASTRO SREM (@gastrosrem)

U periodu od 1. do 3. septembra održaće se manifestacija “Gastro Srem” u Staroj Pazovi na Trgu dr Zorana Đinđića. Tradicionalno, svi posetioci imaće priliku da uživaju u raznovrsnoj hrani – domaćim suhomesnatim i mlečnim proizvodima, bombonama, domaćoj rakiji, džemovima, medu i mnogim drugim.

Tamburica fest – Novi Sad

Foto: Gradske info

U periodu od 14. do 17. septembra, po 15. put, održaće se “Tamburica fest” u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Svake godine, na festivalu nastupaju orkestri iz zemlje i inostranstva koji se u takmičarskom delu programa “bore” za najbolje mesto. Posebnost festivala čini promenada tamburaških orkestara ulicama centra grada.

Pored toga, vokalni solisti iz celog sveta učestvuju u izboru za najbolju autorsku pesmu Tamburica Fest-a.

Grožđebal – Vršac

Foto: PrtSx/Dani berbe grožđa “Grožđebal” / (Grape ball) Vršac/Facebook

U periodu od 14 do 17. septembra, održaće se tradicionalna manifestacija “Grožđebal” u Vršcu. Sve posetioce, kao i svake godine, očekuje bogat, kvalitetan i raznovrstan program. Tu su koncerti, izložbe, dečiji maskenbal, izbor za ”Vinsku lepoticu”, karneval, grožđe ”pada” sa neba, a kako kažu organizatori “a vina i kobasica ima na sve strane”.

Pored gostiju iz Srbije, najveći broj posetilaca se očekuje iz susedne Rumunije ali i iz BiH, Bugarske, Slovenije, Mađarske, Nemačke i Austrije.

Inače, Grožđebal je najveća je, najstarija i najposećenija turističko-privredna manifestacija na ovim prostorima. Ove godine, za četiri dana, očekuje se  rekordna poseta od čak 150.000 posetilaca.

Dani Ludaje – Kikinda

Foto: Vojvodina uživo

U periodu od 14 do 17. septembra održaće se po 38. put, poznata banatska manifestacija “Dani Ludaje” u Kikindi. Pored bogatog programa, posetioci će imati priliku da uživaju u ukusnim specijalitetima od bundeve, ali i u mnogim drugim domaćim proizvodima. Jedan od najinteresantijih momenata manifestacije je takmičenje u kom pobeđuje najteža i najduža ludaja.

Prošle godine, najteža bundeva ludaja na “Danima ludaje” u Kikindi ima 716,5 kilograma i odgajio ju je Tibor Kokai iz Mađarske.

Novosadski Oktoberfest – Novi Sad

Foto: PrtSc*/Novosadski Oktoberfest/Facebook

U periodu od 6. do 7. oktobra održaće se popularna manifestacija “Novosadski Oktoberfest” na platou ispred TC “Promenada” u Novom Sadu. Svi posetioci imaće priliku da uživaju u više od 100 vrsta piva, 20 vrsta kobasica, leberkezu i perecama, dok će ih zabavljati neki od najboljih muzičara sa ovih prostora: Brkovi, Atheist Rap official , Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi, Orthodox Celts, ABBA Ring i BandX AC/DC Tribute.

Dobošari – Čoka

Foto: Vojvodina uživo

U periodu od 6. do 7. oktobra, po 17. put, održaće se manifestacija “Čokanski dobošari” u Čoki. Manifestacija godinama unazad okuplja veliki broj posetilaca, kako iz opštine tako i iz okolnih mesta. Pored bogatog programa koji će prirediti meštani ove opštine, specijalni gost je Nikola Rokvić koji će zabavljati publiku do kasnih sati. Pored dobre zabave, posetioci će moći da probaju raznovrsne specijalitete i domaća pića. Drugog dana manifestacije, održaće se AS FM žurka.

Gastro fest – Bečej 

Gastronomska manifestacija “Gastro fest” održaće se 8. oktobra u Bečeju. Tradicionalno, manifestacija okuplja mnogobrojne posetioce iz raznih krajeva, kao i više od 30 izlagača sa fenomenalnim specijalitetima.

Sremski Klob Kob Fest – Šid

Foto: Opština Šid

Još jedna popularna gastronomska manifestacija “Sremski Klob Kob Fest” održaće se 28. oktobra u Šidu. Manifestacija godinama unazad neguje multietičnost, multikulturalnost, suživot i tolerancija. Međunarodnog je karaktera, veoma zanimljivog programa i poseti je nekoliko hiljada posetilaca.

Svake godine okuplja veliki broj izlagača suhomesnatih proizvoda, ali i izlagače i udruženja koja promovišu razne druge tradicionalne, domaće proizvode, kao i autentične rukotvorine.

Što se tiče takmičenja u pravljenju kobasica na manifestaciji, ovo su pravila:

  • Ekipu sačinjava tri ili više članova.
  • Organizator obezbeđuje 5kg mesa (ficli) i creva za kobasica. Ekipa mora imati ručnu mašinu za mlevenje mesa (ne sa pogonom na struju), top za punjenje kobasica i začine.
  • Vreme izrade kobasica je 4 sata. Po završetku ekipa daje komisiji na pregled jedno parče kobasice dužine 15 – 20 cm.
  • Komisija će ocenjivati i higijenu za stolom, kako je ekipa obučena i kako je aranžiran sto.
  • Kotizacija: 5.000 rsd.

 

Sarmijada – Bačka Topola

Foto: IC/TK

Manifestacija posvećena sarmi –  “Sarmijada”, održaće se 29. oktobra u Bačkoj Topoli na Vašarištu sa početkom od 12 časova. U okviru Sarmijade se pored takmičenja, organizuje i vašar rukotvorina i gastro proizvoda, bogat program za decu, sve to uz muzički program. Svake godine, oko 130 ekipa iz Mađarske, Hrvatske, Rumunije,Slovačke i Srbije odmeravaju svoje umeće u kuvanju sarme.

Pravila takmičenja:

Za takmičenje u kuvanju sarme mogu se prijaviti ekipe koje imaju 5 do 10 članova, a kotizacija je simbolična po ekipi.

U svakoj ekipi treba da postoji jedan glavni kuvar, a ostali su pomoćnici. Takmičari mogu kuvati u kotliću, zemljanoj posudi, saču, loncu, itd. koji sami obezbeđuju.

Obezbeđeno kotizacijom:

2,5 kg mlevenog mesa (1 kg junećeg i 1,5 kg svinjskog mesa)
ogrev i hleb

ostale sastojke obezbeđuju ekipe (kiseli kupus, spanać, list vinove loze, itd), začini, kotlić, pribor, garnitura za sedenje i ostale potrepštine.
Kategorije

Klasična sarma (u kupusu)
Neobična sarma (u vinovoj lozi, spanaću ili nešto drugo po izboru učesnika)
Posna sarma (vegetarijanska)

Festival Mlade Rakije – Ljutovo

Foto: Wikimedia.Commons/Carsten Tolkmit

Ovogodišnje izdanje festivala mlade rakije u Ljutovu, održaće se 12. novembra sa početkom od 10 časova. Organizuje ga udruženje proizvođača i ljubitelja rakije “Subotička peščara” u znak sećanja na poznatog i uglednog poljoprivrednog proizvođača Blaška Kopilovića. Svi posetioci imaće priliku da uživaju u različitim vrstama rakije, u zavisnosti od preferencija. Dakle, za svakog po nešto.

Uživajte!

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: