Orasi
Orah je najstarije poznato voće drveta koje se koristi u ishrani već 10.000 godina. Ima brojne zdravstvene prednosti, a bogat je i određenim fitokemikalijama, posebno fenolima, fitatima i fitosterolima, što ga čini najboljim od najboljih i najzdravijih orašastih plodova. Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina, koje su povezane sa antiinflamatornim prednostima.
Orasi takođe imaju mnoge prednosti za srce, a zahvaljujući antioksidansima i proteinima koje sadrže, uništavaju ćelije raka debelog creva i dojke, prema studiji objavljenoj u časopisu Plant Foods for Human Nutrition.
Bademi
Većina badema na svetu dolazi iz Kalifornije, a zanimljivo je da potiču sa drveta iz porodice breskve. Postoje od davnina i smatraju se jednim od najzdravijih orašastih plodova (i namirnicama uopšte). I to opravdano.
Pored toga, studija iz 2017. godine pokazala je da su odrasli sa dijabetesom koji su jeli bademe samo tri nedelje imali bolju kontrolu šećera u krvi, poboljšali nivoe triglicerida i holesterola i smanjili obim struka. Bademi su takođe odličan izvor vitamina E, kalcijuma, magnezijuma i folata. Možete ih grickati ili iskoristiti njihove prednosti konzumiranjem bademovog putera, bademovog brašna ili bademovog mleka.
Pistaći
Amerikanci svake godine konzumiraju oko 45.000 tona pistaća, od kojih većina dolazi iz Irana. Istraživanje objavljeno u časopisu Metabolism pokazalo je da je došlo do značajnog smanjenja nivoa holesterola i triglicerida kod odraslih sa dijabetesom koji su jeli pistće dnevno tokom mesec dana.
Prema časopisu Diabetes Care, ljudi sa predijabetesom imali su bolju insulinsku rezistenciju i poboljšane inflamatorne markere nakon redovne konzumacije pistacija. Anti-inflamatorne prednosti mogu se pripisati fitokemikalijama pistacija, kao što su fenoli, proantocijanidini i flavonoidi.
Orah makadamije
Nazivaju ih i „kraljicom oraha“, a potiču iz Australije. Jedna studija je otkrila povezanost između konzumiranja oraha makadamije i smanjenog rizika od srčanih bolesti. Pregled šest kliničkih studija iz 2015. godine zaključio je da dodavanje oraha makadamije u ishranu pomaže u smanjenju ukupnog i LDL holesterola. Orašasti plodovi makadamije su, između ostalog, dobar izvor tiamina i mangana. Ukratko, imaju mnogo koristi za srce, tako da ne bi škodilo da ih uključite u svakodnevnu ishranu.
Indijski oraščići su popularne grickalice koje su i zdrave i veoma ukusne. Sadrže fitate sa antiinflamatornim svojstvima, kao i esencijalne minerale fosfor, magnezijum, bakar i mangan. Nedavna studija je otkrila da su muškarci i žene sa umereno povišenim LDL holesterolom koji su konzumirali između 16 i 36 indijskih oraščića dnevno doživeli smanjenje ukupnog i LDL holesterola nakon jednog meseca. Studija, koja je objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, jedina je objavljena studija do danas koja povezuje indijski orah sa poboljšanim nivoom masti u krvi, prenosi živim.hr.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.