Ugovoreno 1.300 projekata u poljoprivredi vrednosti skoro 50 miliona evra

NOVI SAD – Naredne godine za projekat Konkurentne poljoprivrede Srbije biće izdvojeno 100 miliona evra, najavljeno je danas na obuci korisnika Prvog javnog poziva u Novom Sadu.

Prema rečima koordinatora Konkurentne poljoprivrede Srbije, Milana Stevanovića, ugovoreno je 1.300 projekata vrednosti skoro 50 miliona evra.
“Od marta prošle godine do septembra ove godine, 45 miliona evra investicija je finansirano u sektorima voćarstva, povrtarstva, pčelarstva. Za prvi poziv, 2.222 aplikanta, a 873 ugovora. Za drugi poziv, 1.340 prijava, a 525 ugovora”, kazao je Stevanović.

Dobitnica sredstava, Sanja Kuzmanović, dodala je da je odobrena samo trećina prijava za subvencije, koja je za individualne poslovne planove iznosila od 20 do 50 hiljada evra, odnosno za agregatore od 24 do 400 hiljada evra.
“Od 2015. konkurišemo na više nivoa, tako da nam subvencije znače za unapređenje proizvodnje. Kao organski proizvođač, žensko i mlad poljoprivrednik, uvek imamo više bodova u odnosu na ostale, a svaka podrška je dobrodošla”, rekla je Kuzmanović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom pokrenulo je 2021. godine novi model finansiranja poljoprivrednika, poznat kao 50:40:10, gde je korisniku potrebno samo 10 odsto sopstvenih sredstava da ispuni cilj.
Osnovni cilj projekta je da poljoprivrednicima pruži nova znanja i mehanizaciju da bi bili konkurentniji na tržištu, a raspisan je i treći javni poziv.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.