Vučić i Meloni se obraćaju javnosti: Zahvalan sam zbog suštinske i istrajne podrške evropskom putu Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas sastanak sa predsednicom Vlade Italije Đorđom Meloni, koja boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji. On je cenjenu gošću dočekao na aerodromu sa velikim buketom ruža, posle čega je upriličen svečani doček ispred Palate Srbija uz intoniranje himne Italije i Srbije.

Nakon sastanka, dvoje državnika se obraćaju javnosti.

-Ponosni smo i privilegovani njenom posetom i verujem da će to doprineti daljem unapređenju odnosa Srbije i Italije. Razgovarali smo o gotovo svim važnim pitanjima, konstatovali da dve zemlje imaju dobre političke i ekonomske odnose, nivo naše robne razmene je oko 4,6 milijardi evra i da može u budućnosti viši, pogotovp kada Stelantis krene u proizvodnju elelktrične “pande” u Kragujevcu. Takođe smo razgovarali o regionalnim pitanjima, zahvalan sam joj zbog suštinske i istrajne podrške evropskom putu Srbiji i posebno sam joj zahvalan što je uvek htela da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu, rekao je Vučić.

Đorđa Meloni se na početku zahvalila na gostoprimstvu.

Foto: Tanjug

-Dve zemlje imaju važne odnose i mogu da se još više razvijaju. Sa predsednikom Vučićem sam se više puta videla. Italija i Srbija u poslednjem periodu su još više razvile bilateralne odnose. Dijalog između naših vlada je poboljšan i intenziviran i trgovinska razmena može da bude još veća. Italija ima puno preduzeća, kompanija u Srbiji i verujem da ima još investicija koje će zaposliti još ljudi. Beograd je prvi grad na svetu u kojem su italijanske firme otvorile svoje kancelarije i to svedoči sa koliko pažnje gleda naš preduzetnički svet na Srbiju. Tu je i posao koji vlada i predsednik Vučić obavljaju. Svi rezultati na ekonomskom polju su izuzetni i to povećava interesovanje italijanskih kompanija da dođu. Danas postoje brojni izazovi, oni daju neke nove mogućnosti kada govorimo o ekonomskoj tranziciji, ima mnogo polja gde Italija i Srbija mogu da rade još bolje. Zadovoljna sam zbog toga što postoji mogućnost jer imamo lidere koji shvataju koliko je bitno da se naši odnosi i privrede poboljšaju. Celokupan posao pokazuje strateški značaj koji Srbija ima za Italiju i nastavićemo da budemo među onima koji podržavaju proces proširenja, ponovnog ujedinjenja Evrope. Nije Evropa neki klub da neko odluči ko tu može da bude.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.