Ugljeni hidrati iz hrane u organizmu se razlažu na glukozu

Stručnjaci savetuju da treba ograničiti određene izvore hrane koja sadrži jednostavne ugljene hidrate.

Ugljeni hidrati, proteini i masti su tri glavne hranljive materije u organizmu. S naučne strane, termin ugljeni hidrat odnosi se na određenu molekulsku strukturu.

To je niz ugljenika za koji je vezan molekul vode, objašnjava dr David Katz, autor knjige Istina o ishrani. Ova posebna struktura, kako kaže, nalazi se u svemu, od sočiva do lizalica.

Kako ugljeni hidrati funkcionišu u telu

Ugljeni hidrati obezbeđuju energiju neophodnu telu za rad.

Kada se jede hrana koja je bogata ugljenim hidratima, telo razlaže ugljene hidrate na glukozu.

– Glukoza je primarno gorivo koje cirkuliše u krvi u svakom trenutku. Glukoza je takođe glavno gorivo za mozak – kaže dr Katz.

U.S. Dietary Guidelines daje preporuku da 45 do 65 procenata svih kalorija, koje se unose tokom dana, treba da budu iz uglenih hidrata.

To znači – ako unosite 2.000 kalorija tokom dana, 900 do 1.300 treba da vodi poreklo iz ugljenih hidrata. Jedan gram ugljenih hidrata sadrži četiri kalorije, što znači da bi između 225 i 325 g ugljenih hidrata trebalo da bude zadati dnevni unos.

Pojam ugljeni hidrati se ne odnosi na određenu grupu namirnica.

Sve biljke sadrže ugljene hidrate.

Ove namirnice – integralne žitarice, mahunarke, semenke, orasi, voće, mlečni proizvodi i povrće – takođe sadrže esencijalne hranljive materije, poput vlakana, vitamina, antioksidansa i minerala.

S obzirom na to da je biljna hrana uvek izvor ugljenih hidrata, ne može da se dobije nijedan od tih esencijalnih hranljivih sastojaka (iz hrane) bez konzumiranja ugljenih hidrata – objašnjava dr Katz.

Koji su ugljeni hidrati najbolji za jelo

Većina namirnica sadrži određenu količinu ugljenih hidrata. Neke namirnice su bolji, a neke lošiji izvor ugljenih hidrata.

Dobar izvor ugljenih hidrata:

  • Zeleniš
  • Slatki krompir (batat)
  • Brokoli
  • Karfiol
  • Pasulj
  • Leblebije
  • Sočivo
  • Orasi
  • Običan jogurt sa niskim sadržajem masti ili bez masti
  • Ovsena kaša
  • Kinoa
  • Integralni hleb
  • Ječam
  • Jabuke
  • Kruške
  • Bobice
  • Banane
  • Citrusi

Loš izvor ugljenih hidrata:

  • Slatkiši (kolači, torte, mafini…)
  • Beli hleb
  • Slatke žitarice
  • Slatki sokovi
  • Torte
  • Kolačići
  • Krekeri
  • Jogurti sa voćnim ukusima
  • Čips
  • Limunada

Da li su ugljeni hidrati dobri za zdravlje

Sve u svemu, stručnjaci savetuju da se ograniče određeni izvori hrane koja sadrži jednostavne ugljene hidrate. Tu spadaju grickalice, beli hleb, deserti, čips, slatkiši, brza hrana, mafini, pecivo, kolačići i još mnogo toga.

Obično ove namirnice sadrže mnogo ugljenih hidrata, ali malo vlakana i drugih hranljivih materija, poput vitamina i minerala.

Problem je prekomerna konzumacija ovih namirnica jer sadrže visok nivo šećera.

Ovi dodati sećeri u hrani dovode do povećanja kilograma, remete normalni rad jetre, što dovodi do povečanja masti i rizika od  srčanih bolesti.

S druge strane, konzumiranje pravih ugljenih hidrata značajno smanjuje rizik od bolesti.

Studija objavljena u junu 2016. zaključila je da konzumiranje tri porcije celih žitarica dnevno smanjuje rizik od koronarne bolesti srca za 19 procenata, smanjuje rizik od moždanog udara za 12 procenata i smanjuje rizik od umiranja od raka za 15 odsto.

Što se tiće voća, studija iz 2017. objavljena u časopisu PLoS Medicine pokazala je da su oni koji su jeli voće na dnevnom nivou imali 12 procenata manji rizik od razvoja dijabetesa u poređenju sa onim ljudima koji su voće izbegavali.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.