U toku projekat „Mali kustosi – velike priče“ Narodnog muzeja Zrenjanin

ZRENJANIN – „Mali kustosi – velike priče“ naziv je projekta Narodnog muzeja Zrenjanin namenjenog mladima uzrasta od 13 do 19 godina koji  za cilj ima njihovo aktivno uključivanje u interpretaciju zavičajnog kulturnog nasleđa prezentovanog na stalnoj postavci Muzeja koji je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Autorke projekta su Ivana Arađan, viši muzejski pedagog i Sanja Vrzić, viši organizator muzejskih aktivnosti.

Učenici osnovnih i srednjih škola koji su iskazali interesovanje za učešće najpre su sa muzejskim pedagogom obilazili postavku, a potom u skladu sa svojim afinitetima birali teme koje će biti fokus njihovog istraživanja i prezentacije u video-formi.

„ U prvoj fazi u projekat su se uključili učenici osnovnih škola „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina i „Uroš Predić“ iz Orlovata, kao i učenici Srednje poljoprivredne škole, SMŠ „Josif Marinković“ i učenici Zrenjaninske gimnazije. Učenici su kao teme odabrali fosilne ostatke mamuta koji se čuvaju u okviru Prirodnjačkog odeljenja, zlatovez i kape zlatare iz Etnološkog odeljenja, Legat porodice Varadi, detinjstvo i početak stvaralaštva Uroša Predića, skulpturu „Siročići“ keramičarke Zlate Markov Baranji i slikarstvo Stevana Aleksića. Druga faza projekta, koja je obuhvatala snimanja u Narodnom muzeju Zrenjanin, upravo je završena i predstoji nam period za montiranje, a zatim i premijerno predstavljanje naših rezultata. Završetak projekta se očekuje u decembru, kada će publici i široj javnosti biti predstavljen video materijal koji će učenici zajedno sa profesionalnim snimateljima i montežerima prirediti a u kojima putem naracije objašnjavaju gore navedene teme prvenstveno svojim vršnjacima, ali i široj publici. Sve faze projekta kao i završni materijal biće plasirani na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok, Twitter i Youtube.“ – navode iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Takođe, iz zrenjaninskog muzeja dodaju da se nadaju da će projekat zaživeti kao redovna programska aktivnost sa mladima Pedagoško-informativne službe Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.