U Srbiji 7.000 organskih proizvođača

BEOGRAD – U Srbiji se skoro 7.000 proizvođača bavi organskom proizvodnjom, čiji je izvoz u 2021. bio vredan gotovo 60 miliona evra, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Milica Ðurđević.

„Poslednje dve decenije tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda karakteriše rastući trend tražnje za autentičnim i tradicionalnim proizvodima koji poseduju specifičnosti podneblja sa kojeg dolaze. Upravo iz tih razloga, sistem zaštite oznake geografskog porekla ima izuzetnu vrednost“, rekla je Ðurđevićeva na otvaranju 16. Međunarodnog sajma Etno hrane i pića, na Beogradskom sajmu u četvrtak.

Ona je podsetila da Srbija trenutno ima 48 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su zaštićeni nekom od oznaka geografskog porekla i naglasila da takav proizvod omogućava proizvođaču da ostvari bolji plasman, višu cenu proizvoda i viši nivo poverenja kupaca.

Time se direktno doprinosi podizanju nivoa konkurentnosti domaće proizvodnje, što je jedan od prioritetnih ciljeva poljoprivredne politike, saopštilo je ministarstvo.

Budući da tržišta razvijenih zemalja imaju ogromnu potrebu za uvozom organskih proizvoda, jedna od šansi srpske poljoprivrede je takođe i proizvodnja organskih proizvoda.

Međunarodni sajam Etno hrane i pića održava se ove godine od 24. do 27. novembra na Beogradskom sajmu.

Na sajmu su izloženi nacionalni specijaliteti, proizvodi karakteristični za uža geografska područja, koji su najčešće rađeni ručno i od organski gajenih sirovina.

Reč je o proizvodima sa zastsićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.