logo transparend vojvodina uzivo

U Španiji prepolovljena proizvodnja maslinovog ulja

Španija je vodeći svetski proizvođač maslina, i maslinovo ulje predstavlja sastavni deo kulture te zemlje.

Međutim, danas je proizvodnja maslinovog ulja u Španiji duplo manja, a glavni krivac za to su loši vremenski uslovi.

Maslina je postala žrtva vremenskih prilika podstaknutih globalnim klimatskim promenama. Stručnjaci predviđaju da će u narednoj godini prinos pasti za više od 50% u odnosu na prosek. Za ovako loš prinos je najzlužnija suša.

Kultivisanje ne samo maslina, već i ostalih biljnih kultura predstavljaće ogroman izazov sa kojim se zajednice globalno suočavaju u toplijem, sušnijem svetu. Ta situacija je posebno alarmantna za uzgajivače maslina u Španiji, budući da ta zemlja daje 75% svetske proizvodnje maslina. To je gotovo 10 miliona tona maslina svake godine.

Ova godina je bila treća najsušnija godina u Španiji od početka merenja 1964. godine. To je, u kombinaciji s najtoplijim letom dosad, znatno otežalo situaciju za 350.000 uzgajivača maslina u zemlji.

Foto: pixabay

U maju su visoke temperature u doba cvetanja uništile mnoga stabla maslina, a ono malo preživelih plodova postalo je sitno i suvo zbog nedostatka vode. Manje vode može proizvesti bolje ulje, ali ovaj pad vlage se pokazao prevelikim da bi maslinjaci mogli da ga podnesu.

Predviđa se da će proizvodnja maslinovog ulja u Evropskoj uniji pasti za više od 35% u odnosu na prošlu godinu, a situacija u Španiji posebno zabrinjava.

Manja berba znači rast cena. Suša je dovela do toga da je cena evropskih maslina skočila sa 500 na 4.985 evra po toni. Ukoliko se ovakav trend nastavi, to će se katastrofalno odraziti na tržište. Ugostiteljski sektor je gotovo pred kolapsom zbog energetske krize, a svako novo posklupljenje može da ima izuzeno negativan uticaj na ovu industriju.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.