logo transparend vojvodina uzivo

,

Suša smanjuje proizvodnju maslinovog ulja

AGRAR – Dva velika proizvođača i izvoznika – Španija i Italija – očekuju od 20 do 30 odsto manje količine maslinovog ulja, što će sigurno uticati na dalji rast cena.

Španija je nedavno upozorila da toplotni udar i nedostatak kiše ugrožavaju proizvodnju maslinovog ulja najvećeg svetskog izvoznika. Vremenske prilike takođe utiču i na proizvodnju u Italiji, dok sukobi u Ukrajini povećavaju cene hrane, pa tako i ovog proizvoda.

– Ako u narednim nedeljama ne dođe do smanjenja temperature ili kiše, ovogodišnja berba maslina mogla bi da bude znatno niža od prethodnih – rekli su iz Ministarstva poljoprivrede Španije za „Bloomberg“.

Španija pokriva gotovo polovinu svetske proizvodnje maslinovog ulja. Predviđanja su da će zastoj u snabdevanju suncokretovim uljem iz Ukrajine uticati da cene drugih biljnih ulja ostanu i dalje visoke. Kako je preneo „The Guardian“, zvanični podaci pokazuju da su cene rafinisanog maslinovog ulja u južnoj Španiji porasle za 8,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kajl Holand, analitičar u kompaniji za tržišna istraživanja „Muintek”, kaže da postoje informacije s terena da bi u Španiji moglo da dođe do pada proizvodnje maslinovog ulja od 25 do 30 odsto na godišnjem nivou. Kako ističe, na tržištu takođe postoji i zabrinutost u vezi s kvalitetom novog roda i koliki će udeo biti ekstra devičanskog, najkvalitetnijeg ulja od masline, a koliko onog koje nije za ljudsku upotrebu. Uzimajući u obzir ulogu Španije u globalnoj proizvodnji maslinovog ulja, stručnjaci smatraju da bi ono u narednom periodu moglo da bude manje dostupno za potrošače. To bi značilo i dalji porast cena, ukoliko se vremenske prilike ne poboljšaju.

Kako navodi „The Guardian”, slično je i u Italiji, koja je takođe veliki proizvođač i koja je zahvaćena nezapamćenom sušom. Takođe se očekuje da bi i njihova proizvodnja mogla da bude smanjena od 20 do 30%.

Sa druge strane, na tržištu maslinovog ulja postoje brojni problemi jer je već godinama preplavljeno falsifikatima. Samo maslinova ulja s pozitivnim svojstvima i bez ijedne mane mogu biti – ekstradevičanska.

Recimo, nedavna analiza iz hrvatskih prodavnica otkrila je da više od polovine analiziranih uzoraka ekstradevičanskog ulja nosi lažnu oznaku. Većina njih „pala” je na testu senzornih analiza, a države iz kojih su poticala bile su Španija, Italija i jedan domaćeg proizvođača, piše portal „Poslovni” i dodaje da su svi sporni proizvodi povučeni iz prodaje. Stručnjaci su naveli da je stvarno stanje u prodavnicama još poraznije dok se proizvođači maslinovog ulja žale na previše fleksibilne kriterijume za prodaju ulja kao ekstradevičanskog.

Kako se navodi, biznis s maslinovim uljem izuzetno je profitabilan u Evropi, a postoje podaci čak i da je trgovina falsifikovanim uljem jedan od najisplativijih, odmah posle trgovine drogom. Nažalost, boja ulja ništa ne otkriva pa potrošač tek kada kupi bocu zna šta je platio jer deklaracija često nije garancija, dodaju stručnjaci. Savet za čuvanje ekstradevičanskog ulja jeste da se drži u zamračenom prostoru gde je temperatura uvek približno ista. Može se prekriti i nekim debljim platnom ako ne postoji zamračen prostor za čuvanje.

Ozbiljni proizvođači tvrde da na tržištu gotovo 90 odsto maslinovog ulja nije nastalo na način kako treba, te da se ne sme verovati etiketama.

Kako prepoznati pravo ulje od maslina? Odgovor je novinarima iz Srbije nedavno dao poznati hrvatski proizvođač koji svoje ulje plasira na čak 23 tržišta.

– Otvorite bocu, stavite malo ulja u čašicu, zagrejte je. Već pri zagrevanju na 27 stepeni Celzijusa mogu da se malo bolje osete mirisi i ukusi. Ono što morate da osetite jesu miris sveže pokošene trave i voćni miris. Na ukus treba da bude pikantno i gorko, toliko da se nekada zakašljete – rekao je ovaj proizvođač.

Ako maslinovo ulje ima ove karakteristike, reč je o prirodnom, nefalsifikovanom ulju dobijenom iz ploda masline, nevažno gde je proizvedeno.

Takođe je napomenuo i da prženje na maslinovom ulju nije kancerogeno ako je reč o pravom, jer takvo može da istrpi i visoke temperature.

Poslednja studija s Harvarda pokazuje da je konzumacija sedam grama maslinovog ulja dnevno dobra mera za očuvanje zdravlja. Unos otprilike polovine supene kašike ima potencijal da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i neurodegenerativnih bolesti, a takođe doprinosi opštem zdravlju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.