logo transparend vojvodina uzivo

U Skupštini Vojvodine ženama dodeljeni ugovori o bespovratnim sredstvima za kupovinu nekretnine

VOJVODINA – Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić uručio je danas 30 ugovora  ženama − učesnicama konkursa  za dodelu bespovratnih sredstava porodicama na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu nekretnine, u vrednosti od 54 miliona dinara.

Ciljevi konkursa su unapređenje položaja žena i njihovo ekonomsko osnaživanje, prevazilaženje neravnopravnosti u vlasničkoj strukturi u odnosu na muškarce i rešavanje stambenog pitanja. Pravo učešća imale su bračne i vanbračne zajednice, kao i jednoroditeljske porodice – samohrane majke koje nemaju stambeni prostor u svom vlasništvu ili suvlasništvu.

Sekretar Vuletić je istakao da dodela bespovratnih sredstava ženama za kupovinu nekretnina predstavlja jedan od ključnih elemanata u ostvarivanju njihove jednakosti i osnaživanju u našem društvu.

„Žene su u našem društvu suočene sa brojnim izazovima, posebno kada je reč o sticanju imovine i finansijske nezavisnosti. Prema istraživanju Republičkog geodetskog zavoda, samo 25 odsto ukupne imovine u Srbiji pripada ženama, a svega šest odsto žena su vlasnice nekretnina. Ovaj program pruža priliku da se te prepreke prevaziđu i da se ženama omogući siguran korak ka sopstvenom domu“, naglasio je Vuletić.

Resorni sekretar je istakao da ovaj program donosi širu društvenu korist, jer se jačanjem uloge žena doprinosi raznolikosti u našim zajednicama, promoviše ekonomski rast i stvara pozitivan ambijent za buduće generacije.

„Podržavajući žene u stvaranju domova i finansijske nezavisnosti, mi utičemo na demografsku sliku našeg regiona“, poručio je sekretar Vuletić.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, počevši od 2022. godine, do sada je četiri puta raspisivao ovaj konkurs putem kojeg je 106 žena, od kojih 49 samohranih majki, ostvarilo vlasništvo nad nekretninom.U tom periodu za ovu namenu je ukupno utrošeno 172 miliona dinara.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.