U Privrednoj komori Vojvodine održan tematski skup „Proizvodnja, otkup i plasman meda“

U Privrednoj komori Vojvodine, u organizaciji Udruženja poljoprivrede, održan je tematski skup „Proizvodnja, otkup i plasman meda“.

U uvodnom obraćanju, sekretar Udruženja poljoprivrede Mladen Petković istakao je da Republika Srbija raspolaže, prema podacima RZS, sa 976.000 košnica.

U 2021. godini proizvedeno je 7 438 tona meda. Izvoz meda za prvih devet meseci iz Republike Srbije manji je za 19,9% u odnosu na prošlu godinu, a izvoz je povećan za 21,5%.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović govorio je o aktuelnom stanju u pčelarstvu, povećanom uvozu meda kao i posledicama uvoza za pčelare.

U 2022. godini u Evropu je uvezena velika količina meda iz Kine, a ukinuta je carina za uvoz meda iz Ukrajine te je, kako je istakao Živadinović, evropsko tržište prezasićeno medom.

– Višak meda iz Republike Srbije koji je usmeren ka izvozu, zbog prezasićenosti evropskog tržišta nema konkurentne cene, te je to jedan od razloga smanjenog izvoza meda u ovoj godini – kazao je Živadinović.

Foto: PKV

Prisutni su istakli da je veliki problem u pčelarstvu neadekvatno prskanje zaštitnim sredstvima na njivama i voćnjacima usled čega dolazi do trovanja pčela.

Skupu su prisustvovali i predsednik SPOV Saša Čolak, pčelari tog udruženja, kao i članovi Grupacije za pčelarstvo PKV.

Pre skupa u Privrednoj komori Vojvodine, održana je konstitutivna sednica grupacije za pčelarstvo Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine. Grupacija broji 13 članova, a izabrani su na period od četiri godine. Za predsednika Grupacije izabran je Radomir Vlačo, pčelar iz Sečnja, a za zamenika Slavica Jurišić, pčelar iz Bača.

Foto: PKV

Članovi Grupacije će razmatrati predloge zakona i propisa koji se odnose na ovu delatnost, radi unapređenja rada i doprinosa razvoja pčelarstva.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: